Bild från förr
Det är bara att backa, från de inplastade ostmackorna...
För ett tag sedan skrev vi om att inplastade ostmackor följde med ölbeställningarna fram och tillbaka från köket på ölstugor i slutet av 1800-talet, eftersom man var tvungen att beställa något matigt, för att få in en öl.
Flera läsare har hört av sig och påpekat att det där med plasten inte stämmer:
"Det var nog inga inplastade mackor på den tiden", påpekar Clas och får medhåll av Ulla:
"Läste om ditt reportage idag om ölhallen.
Några inplastade mackor tror jag inte på.
Det fanns inte plastfilm då helt enkelt.
Däremot hörde jag berättas för länge sedan att bland det billigaste man kunde ta in var en rätt med potatis.
Då roade sig somliga med att sticka i en tändsticka i potatisen som de senare kunde få tillbaka i nästa beställning.
Så här skriver Totally Örebro.se på sin hemsida angående reglerna förr om beställning av mat och alkohol:
"Fram till 1977 fanns det krav på att restaurangen måste sälja mat i samband med alkoholförsäljning.
Under 50-talet och motbokstiden fanns en bestämmelse att krogen/restaurangen endast fick sälja tre stycken sexor, det vill säga 6 centiliter alkohol, till en och samma person. Antingen gick man vidare till nästa restaurang där man fick beställa ny mat och köpa tre sexor till. Det var då man myntade uttrycket krogrunda. Sedan fanns det studenter som agerade så kallade Matoffer. Det innebar att den som ville dricka mer än tre sexor alkohol, bjöd denna student på mat som då fick två portioner mat mot att den som bjöd kunde dricka sex stycken sexor alkohol."