Att folk drabbas av vägglöss blir allt vanligare – framför allt i storstadsområden.
Enligt Anticimex statstik ökade antalet saneringar av vägglöss i hela landet med 15 procent under 2017.
I Östergötland var ökningen ännu mer markant. Här var det drygt 30 procent fler saneringar än året innan och tittar man ännu längre tillbaka i tiden till 2014-15 så handlar det om mer än en fördubbling.
Enligt Carina Asperud, platschef på Anticimex i Norrköping, är en av anledningarna till att folk i högre utsträckning drabbas av vägglöss att vi reser så mycket i dag.
– Vi är väldigt rörliga i dag. Vi besöker andra platser i Sverige och andra platser utomlands och då är det lätt att få med sig vägglöss hem om man inte är uppmärksam, säger Carina som menar att det kan vara bra att tänka sig lite för när man är ute och reser.
– Det kan vara bra att ha lite koll. När man kommer till ett hotell är det ofta så att man slänger upp resväskan på sängen, soffan eller någon fåtölj men det skulle jag inte rekommendera för det är ofta där vägglössen finns.
Att hänga in kläderna i garderober eller lägga dem i byrålådor när man är på semester är heller inte föredra menar Carina.
Det bästa är att ha dem i väskan och hålla väskan stängd så mycket som möjligt.
Och när man väl kommer hem från resan är det samma sak: håll resväskan borta från sängen för det är där de brukar trivas bäst.
– De trivs där vi människor finns. De behöver oss. Kommer man hem och misstänker att man har varit någonstans där det finns vägglöss så ska man ta hand om sin packning och tvätta den i 60 grader så man verkligen får bort lössen och torktumla ordentligt.
Den som drabbas av vägglöss i hemmet rekommenderas att söka professionell hjälp för att bli av med dem.
– Det är svårt att få bort dem själv. Man behöver göra en behandling, säger Carina.
Vad kan vägglössen ställa till med?
– De är inte farliga men många upplever det som väldigt obehagligt att man kan bli biten när man ligger i sängen och ska sova, och hos vissa blir det så att det kliar lite och de får utslag.