Louis De Geer bröt mot lagen krävs på pengar

Konkurrensverket: Kommunen bröt mot lagen. Krävs på skadestånd.

Offentliga upphandlingar 27 september 2019 11:03

Konkurrensverket lämnade på fredagen in en ansökan om upphandlingsskadeavgift riktat mot Louis De Geer Konsert & Kongress efter att man brutit mot lagen om offentlig upphandling, Lou.

Det var förra året som Folkbladet avslöjade att Louis De Geer brutit mot lagen i tolv år något som Konkurrensverket uppmärksammade och inledde en utredning.

Den kommunala restaurangen och baren i Louis De Geer-hallen har sedan 2006 struntat i lagen om offentlig upphandling och istället köpt alkohol och mat för mångmiljonbelopp.

– Vi har gäster med väldigt specifika önskemål, det är inte som en skola där man har samma verksamhet hela tiden, sa Liselotte Andersson, vd och restaurangansvarig för Louis De Geer Konsert & Kongress.

Grunden är att bolaget ingått avtal med Mårdskog & Lindkvist AB utan annonsering, vilket är en otillåten upphandling.

–  Det finns bara en sak att göra om vi har gjort fel och det är att göra om och göra rätt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist.

Det handlar enligt honom om att den gemensamma upphandlingsenheten med Linköping skapat oklart ansvar, vilket KPMG också sa i sin senaste utredning gällande "digitaliseringsskandalen".

Menar du att samarbetet avslutas och Norrköpings kommun ska sköta sin egen upphandling i framtiden?

–  Jag vill inte föregå den interna utredningen, men klart är att vi måste förändra organisationen kring upphandling och stärka vår egen kommun, även om just den här upphandlingen inte är kopplat till dem, säger Lars Stjernkvist.

Du har tidigare sagt att brott mot Lou inte ryms i brottsbalken, men i polisanmälan mot tidigare digitaliseringsdirektören är brott mot Lou en del?

–  Det är inte brott mot Lou han är polisanmäld för utan det som faktiskt är kriminellt och som skett genom att han brutit mot Lou. Det finns inget uppsåt från Louis De Geers sida att själva tillskansa sig pengar genom att inte följa reglerna kring Lou.

–  Varför använder sig kommunen inte av e-signering, så att alla berörda direkt ser vad som upphandlas och beslutas, så att man kunnat undvika ekonomiska förluster för skattebetalarna?

–  När det gäller rutiner och regler för delegationsansvar finns det andra som bättre kan svara på den frågan, men att det måste vidtas åtgärder är helt klart men vilka tekniska hjälpmedel vi kan använda för att säkerställa att regler och lagar följs får vi fortsätta att diskutera, säger Lars Stjernkvist.

Louis De Geer riskerade böter på miljonbelopp, nu stannar det på 260 000 kronor.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa