Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Återvunna" upphandlingar populärt hos politiker

Ska kommunen prioritera varor tillverkade av återvunnet material vid upphandlingar? Den frågan ställde miljöföretaget Ragn-Sells till Norrköpings politiker. Svaret? Det blev ja.

Norrköpings politiker är positivt inställda till prioritera varor tillverkade av återvunnet material vid upphandlingar, enligt en undersökning.

Norrköpings politiker är positivt inställda till prioritera varor tillverkade av återvunnet material vid upphandlingar, enligt en undersökning.

Foto: Carolina Nilsson

Offentliga upphandlingar2021-01-31 18:00

Miljöföretaget Ragn-Sells har gjort en undersökning bland Sveriges kommunpolitiker. Enligt den vill 85 procent av de svarande politikerna i Norrköping att återvunnet material ska prioriteras.

– Det är oerhört glädjande att Norrköpings kommunpolitiker vill använda skattebetalarnas pengar till inköp som inte kräver att vi hela tiden bryter nya råvaror. Kommuner som aktivt väljer återvunnet material i första hand bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger Anders Gunnarsson, regionchef på Ragn-Sells.



33 kommunpolitiker svarade på frågan i Norrköping och deras svar är entydigt med resten av landets politiker då 90 procentvill prioritera återvunnet material. Bara tre procent av de runt 5 300 kommunpolitiker i Sverige som svarat på enkäten vill inte att varor producerade av återvunnet material ska prioriteras i kommunens inköp. 

Men trots denna breda enighet, har bara ett tjugotal kommuner av 290 riktlinjer som prioriterar inköp av återvunnet, enligt Ragn-Sells.

– När en större del av de kommunala inköpen består av återvunnet material bidrar det till sänkta klimatutsläpp, nya jobb och färre gifter i miljön. Undersökningen ger ett solklart besked: De som styr i Norrköping och andra kommuner vill använda offentlig upphandling för att förändra Sverige, säger Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans.


Sveriges kommuner köper varor och tjänster för omkring 350 miljarder kronor varje år. I dag har bara 21 kommuner en upphandlingspolicy som säger att återvunnet material ska väljas i första hand när det går, enligt den kartläggning som Ragn-Sells gör varje år. Samtidigt härrör en femtedel av Sveriges klimatutsläpp från sådant som upphandlats offentligt, enligt regeringen.

Den stora majoritet av kommunpolitiker som vill satsa på återvunnet material i upphandlingar har också väljarna med sig. Mer än åtta av tio svenskar, 84 procent, vill att deras kommun prioriterar varor tillverkade av återvunnet material när de gör upphandlingar, enligt en undersökning Sifo gjorde åt Ragn-Sells under våren 2020.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) ger redan i dag offentlig sektor möjlighet att ställa hållbarhetskrav vid upphandlingar. Kommuner kan till exempel kräva en viss andel återvunnet material i byggmaterial och elektronik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!