Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hyundai till er tjänst

Huka er i bänkarna, tyska och svenska tjänstebilsfavoriter, för nu laddar Hyundai om. Med en både rymlig och välutrustad kombi pekar man med hela handen mot VW Passat och Ford Mondeo. Inte ens klassledaren Volvo V70 går säker för Hyundai i40 kombi.

Det är inte så många år sedan Hyundai stod helt utan en personbilsdiesel.

Det är inte så många år sedan Hyundai stod helt utan en personbilsdiesel.

Foto: Rolf Gildenlˆw

Offenbach (TT Spektra)2011-04-13 03:00

Mig veterligen är det första gången en biltillverkare inleder en helt ny modellserie med en kombi. Fyradörrarsversionen av Hyundai i40 kommer nästa år. Och det är en fullskalig kombi med generösa utrymmen både för de åkande och för deras bagage. I nivå med Volvo V70, för att nu jämföra med en bil som de flesta svenskar har en relation till.

Bilen är redan i grundutförandet mycket välutrustad och säkerhetsnivån är hög med antisladd, styrnings- och stabilitetskontroll, aktiva nackskydd fram och sju krockkuddar.

Sedan går det att köpa till det mesta av det som en kräsen bilägare kan tänkas vilja ha. Rattvärmare för frusna nordbor, exempelvis.

Stenhård konkurrens
Genom att ställa en välutrustad kombi i första ledet, med två miljöbilsklassade dieselmotoralternativ, är målgruppen tydligt utpekad - tjänstebilsåkarna. Här har Hyundai tills nu inte varit någon spelare att riktigt räkna med, men funkar inte i40 som en inbrytare så kommer nog inget annat från Hyundai heller att göra det.

Konkurrensen i klassen är dock stenhård och ska Hyundai erövra tjänstebilskunder så gäller det att knycka marknadsandelar från giganter som Volvo V70, Ford Mondeo och VW Passat.

Då handlar det i alla fall inledningsvis mycket om priset. Och det är i skrivande stund inte fastställt. Bilen är inte ens i produktion - testexemplaret är en förseriebil. Den är försedd med den 1,7-litersdiesel på 136 hästar som förmodligen blir bästsäljaren. Det går att få samma motor med 115 hästkrafter men eftersom skillnaden i bränsleförbrukning är marginell blir den nog inte lika lockande.

De två bensinmotorerna som erbjuds, på 135 respektive 177 hästar, tror jag inte kommer att tilltala tjänstebilsköparna. Möjligen privatkunder, om priset blir ruskigt bra.

Sport och trygghet
Till en början går det bara att få en manuell sexstegad växellåda till i40 men en automatisk dubbelkopplingslåda är på väg. Den manuella lådan imponerar dock med korta och distinkta lägen. Även köregenskaperna i övrigt är överraskande bra, trots att teknikerna säger att det återstår en del putsning på chassiet.

Bilköparna i den här klassen vill ha både trygga och sportiga egenskaper - utan att gå miste om komforten. Den svåra mixen har Hyundai lyckats rätt bra med.

Återstår att se vad kunderna tycker när bilen kommer hit i sommar.


ALLMÄNT

Motor: Fyrcylindrig 1,7-liters diesel med start/stopp

Växlar: 6-stegad manuell

Tjänstevikt: 1 495 kg (preliminärt)

Maxlast: 615 kg (preliminärt)

Max släpvagnsvikt: ej fastställt

EKONOMI Betyg: 4

Pris från: ej fastställt

Skatt: 1 168 kr

Garantier: 5 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti

SÄKERHET Betyg: 4

3-punktsbälte alla platser: Ja

Krockkuddar: 7

Aktiva nackskydd: Fram

Antisladd: Ja

MILJÖ Betyg: 4

Bränsleförbrukning: 0,45 l/mil

CO2-utsläpp: 119 g/km

KOMFORT Betyg: 4

Ställbar ratt: Höjd/längd

Bagageutrymme: 553-1 723 l

Luftkonditionering: ACC

Styrservo: Elektromekanisk


PRESTANDA
Betyg: 3

Toppfart: 190 km/t

Effekt: 136 hk vid 4 000 varv/min.

Vridmoment: 325 Nm vid 2 000 varv/min.

Acceleration: 0-100 km/t på 10,5 s

HELHETSBETYG: 4

PLUS

Rymlig för både åkande och bagage. Hög säkerhet, låg förbrukning. Hög standardutrustning.


MINUS

Osäkert andrahandsvärde. Dålig runtomsikt. Lastförankringssystemet borde vara standard i stället för en del annat mindre viktigt "godis".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om