Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötar drar sig för att gå till tandläkaren

I Östergötlands län utfördes bara 39 procent så många undersökningar i Folktandvården mellan januari och september, jämfört med samma period 2019. Det är nästan lägst i landet.

Östergötland har haft få besök, jämfört med förra året och jämfört med resten av landet.

Östergötland har haft få besök, jämfört med förra året och jämfört med resten av landet.

Foto: Nyhetsbyrån Sirén

Odontologi2020-11-29 21:00

I hela landet handlar det om en halv miljon färre undersökningar mellan januari och september i år, om man jämför med samma period 2019. De regionala skillnaderna är stora, visar nya siffror från Socialstyrelsen. 

– Störst skillnader ser man främst inom folktandvården, säger Álfheidur Astvaldsdóttir, odontologiskt sakkunnig på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

I Östergötlands län utfördes bara 39 procent så många undersökningar, jämfört med samma period 2019. Detta kan tänkas bero på att Folktandvården i länet sedan i våras endast tar emot patienter med akuta besvär, på grund av coronapandemin. Nu påbörjas dock en successiv upptrappning verksamheten, där man kommer att börja med att kalla patienter som har störst behov. "Du som har en planerad undersökning eller behandling kommer att bli kallad men det kommer att ta lite tid innan vi är i fas med våra patienter", skriver Folktandvården på sin hemsida.

I Södermanland och Örebro har däremot fler undersökningar i folktandvården gjorts. Inom den privata tandvården minskade antalet undersökningar i alla län. 

– Vi vet inte vad det beror på, utan planerar för ytterligare analys. Men i vissa regioner stängde man för allt annat än akut tandvård, medan i andra regioner hade man mer eller mindre öppet som vanligt, säger Álfheidur Astvaldsdóttir. 

Tandvårdsbesöken har minskat i alla åldersgrupper, men främst bland de som är 70 år eller äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!