– Verklighetens livvaktsarbete skiljer sig en hel del från hur livvakter på film och i serier framställs. Där handlar det ofta om att hantera ett pågående hot, medan i verkligheten handlar mycket om att förutse hot, att kunna avvärja dem och mycket tid läggs på förberedelser, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.
Säkerhetspolisen, som är den enda myndighet som utbildar livvakter och som har i uppdrag att skydda den centrala statsledningen, där talmannen Andreas Norlén från Norrköping är en av skyddspersonerna, rekryterar fortlöpande livvakter.
– Bland de livvakter vi har är det en del som väljer att gå vidare till andra tjänster, inte minst inom Säkerhetspolisen, och då behövs nyrekryteringar, säger Gabriel Wernstedt.
Säpos livvaktsstyrka består av ungefär 150 livvakter och har efter mordet på utrikesminister Anna Lindh utökats.
En majoritet av livvakterna är män, men kvinnorna blir fler och är eftersökta som livvakter.
– De fysiska kraven är inget som inte är hanterbara för kvinnor, eller för personer som börjar bli lite äldre. Den sociala förmågan, att kunna anpassa sig till olika situationer, är däremot kanske den absolut viktigaste kompetensen, Gabriel Wernstedt.
För att kunna söka jobb som livvakt vid Säkerhetspolisen krävs att du är polis och helst har jobbat i några år.
– Du måste kunna den "polisiära- verktygslådan och verkligheten", säger Gabriel Wernstedt.