Växthusbio nytt grepp i Nyköping

Växthus kan användas till många olika saker. Varför inte för filmvisning?   Fotografen Pelle Wichmann, under många år verksam i Norrköping, bjuder nu in till växthusbio i sin nya hemstad Nyköping.

Foto:

NYKÖPING2008-04-19 03:00
- Jag har nyligen flyttat hit och fått bra kontakt med mina grannar, bland dem Carola Hellgren som säljer blommor och krukväxter i sitt växthus, säger Pelle Wichmann, känd för uppmärksammade dokumentärfilmer, som t ex "Frackar och grisnollor", om nollningen på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping.Den härliga miljön i växthuset på Grönborgs handelsträdgård har inspirerat Pelle Wichmann att starta filmkvällar där. Premiär är det på måndag den 21 april.En av kvällens filmer är "Schweden ist wunderbar", som handlar om vad det betyder för bygden att de tyska Inga Lindström-filmerna spelats in här, i Sörmland och Östergötland, bland annat längs Göta kanal och i Gamla Linköping.Författarpseudonymen Inga Lindström står bakom totalt över 20 romantiska filmer som utspelar sig i Sverige, filmer som årligen drar många tyska turister till trakten. Pelle Wichmann har följt arbetet bakom kulisserna, och skildrat hur det gett jobb åt lokalbefolkningen.Svenska fotografer
Under kvällen visas också fem filmade porträtt av svenska fotografer.- Just nu håller jag på med en film om trädgårdsskribenten och fotografen Karin Berglund.Det är begränsat antal platser till filmkvällarna i växthuset, ca 40 personer går in, så det gäller att föranmäla sig. - Jag har fått låna Zarah Leanders projektionsduk. Det är historiens vingslag. Den är lite gulnad, säger Pelle Wichmann.Fler filmkvällar ska det bli, är det tänkt. Wichmann som har gjort över 50 filmer själv har kan dra fram godbitar som den om mopedreparatören Gunnarsson i Skärblacka, eller bjuda in kollegor att visa sin filmer.Dryck och förtäring utlovas och så kan man passa på att handla växter eller second hand-möbler som också säljs vid handelsträdgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om