Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blommor och svalor trivs bäst i öppna landskap

Den gamla ängen skulle egentligen ha gått förlorad. Men tack vare Svenska Naturskyddsföreningen i Norrköpings arbete är landskapet öppet. Med gammaldags slåtter hålls ängen vid liv.

Ladusvalans ungar. När hästen kom till ladugården vid ängen kom också ladusvalan. I Göran Anderssons vana hand vilar ladusvalans små ungar.

Ladusvalans ungar. När hästen kom till ladugården vid ängen kom också ladusvalan. I Göran Anderssons vana hand vilar ladusvalans små ungar.

Foto:

NYBYGGEÄNGEN, SÖRSJÖN2004-08-09 06:00
På Nybyggeängen, en kilometer från Sörsjöns friluftsområde norr om Norrköping, finns över 230 olika växtarter. Fältgentiana, låsbräken, kattfot, slåttergubbar och jungfru Marie nycklar är några av dem.
Skogsföretaget Holmen hade egentligen tänkt att plantera skog här i början av 90-talet, vilket hade betytt slutet för den gamla slåtterängen. 1991 beslöt Naturskyddsföreningen att den skulle arrendera marken för att bevara det gamla kulturlandskapet.
- Det här området hade ju inte blivit så artrikt om Holmen planterat skog på det, säger Eva Gustavsson som sitter i den lokala Naturskyddsföreningens styrelse.

Artrikedomen har ökat
1991 började föreningen med att rensa upp på den gamla ängen, och man hade en mindre slåtter. Något föreningen fortsatt med. I lördags var det dags för den årliga slåttern. Ett arbete som betytt mycket för växterna.
- Vi har ju konstaterat att artrikedomen faktiskt har ökat, säger Rolf Gustafson som är medlem i föreningen.
På gammaldags sätt med lie och räfsa hålls den gamla ängen öppen. Helt enkelt är det inte. Det finns en och annan sten på ängen. Liarna får slipas gång på gång.
- Det blir slött på en gång när man slår i, säger Åke Gustavsson i Naturskyddsföreningen.
Den årliga slåttern har blivit något av en högtid för föreningen. Många har gammaldags kläder på sig. Sedan 1993 har också den lokala spel- och dansföreningen "Folklekarna" framfört folkmusik, främst från Östergötland, under arbetet.
- Jag tycker ju det är jättetrevligt, och man får ju alltid lära sig någonting om någon blomma till exempel, säger Lisbet Olsson som spelar fiol i Folklekarna. Det är berikande.

Ladusvalans ungar
På lunchen bjuds traditionsenligt på ärtsoppa. Rolf Gustafson står för underhållningen. Med en handfull egentillverkade pipor av korgvide försöker han spela "Gubben Noa". Varje pipa har bara en ton. Därför gäller det att byta pipa snabbt och rätt för att den riktiga melodin ska komma fram. Det går hyfsat, men väcker i alla fall många skratt.
I närheten av ängen ligger gården Nybygget. På en bjälke i ladugården har ladusvalan byggt sitt bo.
- De kom när de skaffade en häst, säger Göran Andersson, vice ordförande i den lokala Naturskyddsföreningen och även ordförande i Fågelföreningen, Fink, i Norrköping. De svarade direkt, det är fantastiskt kul.

Veckogamla fågelungar
I boet finns också fem små veckogamla ungar. Med van hand tar Göran Andersson upp de små ungarna en kort stund och visar dem för många nyfikna ögon. Att man inte kan ta i fågelungar som till exempel ramlat ur sitt bo är en myt, berättar han. Men det krävs naturligtvis en mycket van och varsam hand om man ska handskas med så små liv.
- Det är värre om det är ägg, då kan de överge boet, men inte när de väl har kläckts, säger Göran Andersson.
Om bara ett par veckor är ungarna flygfärdiga. Snart är det dags att flyga till varmare länder. Men kanske kommer ladusvalan tillbaka nästa år. Då är det också dags för ny slåtterdag på Nybyggeängen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!