Att släppa upp thailändska rislyktor, så kallade Khom Loy, är populärt på nyårsafton nu för tiden.
Men precis som med fyrverkerier finns det vissa risker.
De fick de boende i Malmö erfara i fjol då halva staden blev strömlös under en halvtimme efter att en rislykta kraschat in ett ställverk.
Rislyktor utgör även ett problem för flygplan då de kan sugas in i planens motorer och orsaka skada.
Peter Jansson är driftchef och säkerhetsansvarig på Norrköpings flygplats.
Han berättar att de inte haft några olyckor orsakade av rislyktor än så länge, men att de ändå ställer till med både bekymmer och merarbete.
– Varje nyår har vi problem med det. Vi brukar ha en styrka som efter nyårsnatten får gå ut och rensa banan. Ett dåligt nyår brukar vi väl hitta 100-200 rislyktor. Risken är så klart att de sugs in i motorerna. Att det skulle hända en större olycka uppe i skyn ser jag däremot som obefintlig. De är inte farliga för flygplanen på så vis, men mängden gör väl att det kan bli otäckt självklart, säger han.
Skulle du säga att det här blivit ett större problem de senaste åren?
– Jag kan inte säga att det ökat. Jag tror att det har varit ungefär så här år efter år och vi vet ju om det så vi försöker självklart hantera det, men vi skulle bli ännu lyckligare om det inte låg några rislyktor alls på fältet, säger Peter som uppmanar folk att tänka till en extra gång innan man släpper i väg sina svävande lyktor.
– Det vi kan göra är väl att upplysa allmänheten att det finns en risk för flyget. Annars kan vi inte göra mycket annat än att hålla banan ren. Det som kan vara lite känsligt i år är att vi har en ganska tidigt avflygning till Kap Verde på morgonen här så det gäller att vara på tårna och rensa ordentligt.
Att släppa i väg rislyktor är förbjudet i vissa europeiska länder. Men inte i Sverige. Här är det tillåtet att släppa i väg upp till så många som 50 lyktor utan att söka tillstånd hos Transportstyrelsen.
Tillstånd krävs däremot om lyktan är mer än en meter hög, om den är av en typ som lyfter mer än 400 meter eller om man är inom en radie av tio kilometer från en flygplats.
Men det är väldigt få som faktiskt hör av sig till flygplatsen berättar Peter.
– Jag tror jag haft en påringning i år så det har inte direkt varit några massor som ringt in.