– Det är fantastiskt! Varje gång jag är ute och berättar om verksamheten får jag fantastiska reaktioner.
Orden tillhör Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder som för sju år sedan var med och drog upp riktlinjerna för det som skulle komma att bli Portalen – med syftet att få fler i Hageby i arbete. Sex år senare är det en levande verksamhet i stadsdelen, och på torsdagen invigdes ännu en Portalen – i Ringdansen centrum.
I sitt invigningstal liknade kommunalråd Lars Stjernkvist (S) verksamheten vid en humla:
– Det är så osvenskt, det finns ingen tydlig struktur, men Portalen har funnits i sex år och hjälpt åtskilliga, så humlan kan flyga!
Och just den där ”ostrukturen” är något som gör verksamhetsledaren Natalia Bonilla såväl glad som konfunderad:
– Det är människor vi jobbar med, det är deras intressen och det de vill lära sig som styr, då behövs inga strukturer. Men det fungerar ju, hur vi gör är ett mysterium, som Lars Stjernkvist sa; det finns ingen struktur, men det fungerar, och det är väl det viktiga?!, säger hon och skrattar.
Under invigningen vittnade flera besökare om Portalens betydelse.
– Min syster tog med mig hit. Jag har gått två kurser i svenska och nu jobbar jag som volontär och hjälper till med grammatik och översättning när andra ska lära sig svenska, berättar 22-åriga Simel Danho som varit i Sverige i två år och som fick sitt uppehållstillstånd för några månader sedan.
Drömmen?
– Att läsa till tandläkare. Jag kom in på utbildningen i Syrien, men hann aldrig börja...
Dima Malki är förskolläraren från samma land, som även gått den första utbildningen för nyanlända entreprenörer på Itzinya. Hon vill starta en verksamhet för föräldralediga och barn.
– Natalia och Portalen har varit till stor hjälp. Det första jag gjorde när vi kom hit var att gå hit, jag tog även med mina barn, säger hon och berättar att hon också jobbar som volontär på Portalen.
I och med öppnandet av Portalen i Ringdansen ändrar verksamheten i Hageby lite inriktning.
– I Ringdansen ska vi fokusera på människor som behöver hjälp med svenska språket, den svenska koden, som inte förstår sig på samhället och så vidare. I Hageby fokuserar vi mer på jobb, säger Natalia Bonilla.
Portalen försöker hela tiden hitta nya samarbetspartners, och har bara i år skrivit nya avtal med bland annat IFK Norrköping och Kolmårdens djurpark.
– Vi anordnar rekryteringsresor, bland annat till Kolmårdens djurpark. Där såg vi en fantastisk delfinshow och efter det berättade de om vilka tjänster som finns där. De höll speeddejter och anställde fem stycken!, berättar Tomas Lindquist.
Vid varje upphandling som Hyresbostäder gör tar man så kallad "social hänsyn", det vill säga man ställer vissa krav vid upphandlingar, som att entreprenören exempelvis ska anställa x antal personer om det ska bli någon affär.
Genom ett samarbete med Rotaryklubbarna i stan har ett mentorsprogram skapats, där man tussar ihop en nyanländ med en etablerad svensk, som sedan kan knyta kontakter inom samhället och/eller jobbmässigt. Man bjuder även in privatpersoner att komma till Portalen och berätta sin livsberättelse, där man exempelvis kan berätta om vilka utbildningar man gått eller hur man fick sitt första jobb – "saker som ger mer än att bara sitta i skolbänken", som Tomas Lindquist säger.
– Det är några exempel på hur vi arbetar. Snart ska vi träffa IFK Norrköping som har ett stort nätverk, säger han.