Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tävling kan vässa miljön

Inre Hamnen ska vara en plats för stadsliv dit människor söker sig för att umgås, träna, flanera och kanske äta en bit eller ta ett glas.

Livligt samtal. Fredrik Wallin, Norrköpings kommun, Stefan Håkansson E.ON Värme, Mari-Louise Persson Riksbyggen, Björn Berggren Skanska, Lars Löfgren Hyresbostäder och moderatorn Jan Wifstrand.

Livligt samtal. Fredrik Wallin, Norrköpings kommun, Stefan Håkansson E.ON Värme, Mari-Louise Persson Riksbyggen, Björn Berggren Skanska, Lars Löfgren Hyresbostäder och moderatorn Jan Wifstrand.

Foto: Mikael Strand

Ny stadsdel2016-04-17 11:00

Fredrik Wallin är projektledare för Norrköping kommuns bygge av den nya stadsdelen Inre Hamnen. Vid Näringslivsmässan på Stadium Arena i fredags inledde Fredrik Wallin ett större panelsamtal om stadsdelens hållbarhet ur en rad aspekter.

Fredrik Wallin visade en hundra år gammal bild av platsen där stadsdelen ska byggas. På bilden kryllar det av människor, båtar, kranar och fordon.

– Den Inre Hamnen var öppen och tillgänglig och säkert också en spännande plats att vara på, på den tiden. Under 30-40 år har platsen varit mer instängd och avstängd från den övriga staden. Det vi ska göra nu är att åter öppna upp den Inre Hamnen som en spännande och tillgänglig plats och länka ihop den med en växande innerstad, sa Wallin till en stor och synbart intresserad publik.

När stadsdelen är klar kommer det att finnas cirka 2000 bostäder. Ungefär 30-40 procent ska vara hyresrätter.

Stadsdelen byggs som ett stort "grupparbete" mellan ett antal olika små och stora, lokala och nationella byggföretag. Företagen har en gemensam bottenplatta - en "kvalitetsstruktur" var Fredrik Wallins ord - men har i övrigt stor frihet att profilera sin del av den Inre Hamnen.

Den eftertraktade Hållbarheten i stadsdelen ska dels vara social - mångfald av upplåtelseformer och bostadsstorlekar ska uppmuntra till social blandning. Dels ska hållbarheten vara kulturell i vid mening; till skillnad mot ett bostadsområde där folk "bara bor" ska den Inre Hamnen vara en plats för stadsliv dit människor söker sig för att umgås, träna, flanera och kanske äta en bit eller ta ett glas.

I centrum för diskussionen på Näringslivsmässan stod den Inre Hamnens hållbarhet när det kommer till energiförsörjning och klimatsmarta energilösningar.

Lars Löfgren från Hyresbostäder knöt an till ett arbete som redan pågår i Norrköping.

– Långa kravlistor och förmaningar har inga större effekter på energiförbrukningen. Däremot vet vi att många människor gärna vill hjälpa till utifrån sina egna villkor. Ett par hundra av våra hyresgäster har frivilligt ställt upp som ett slags ambassadörer för smarta energilösningar. det här vill vi utveckla än mer i Inre Hamnen, sa Löfgren.

Mari-Louise Persson från Riksbyggen luftade liknande erfarenheter och tankar.

– Tävlingsinstinkten är viktig. Att ge människor möjlighet att "slå rekord" och att kunna jämföra sin energiförbrukning med andra människor är en mycket framgångsrik väg, sa Mari-Louise Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om