Ny rondell nära avrättningsplats

Den nya rondellen, som byggs i korsningen Skarphagsleden - Albrektsvägen, riskerar att anläggas, där avrättades kroppar begravdes förr.

11 augusti 2014 09:31

Rondellen ska placeras mellan Galgberget och Helgeberget, där dödsdömda Norrköpingsbor avrättades ända fram till 1837, då en mördare vid namn Kullman, blev den siste att avrättas på Galgberget.

Kropparna efter de avrättade personerna fick inte begravas i vigd jord, utan de ska ha grävts ner under gräsmattan precis bredvid den aktuella rondellen, nedanför Galgberget.

– Vi känner till den här historiken, säger arkeologen Magnus Reuterdahl på Länsstyrelsen i Linköping, och Norrköpings kommun har varit i kontakt med oss innan de började utföra det här vägarbetet. Och vi kunde då konstatera att den aktuella marken undersökts tillräckligt mycket tidigare och därför gav vi kommunen klartecken för att anlägga den här rondellen just här.

Några gravar lär dock inte ha hittats vid dessa undersökningar.

När det gäller den nya rondellen, anläggs den, som en trafikförbättrande åtgärd:

– Efter rondellen kommer Skarphagsleden att smalnas av för att på det viset få ner hastigheten, som i dag för hög på den här sträckan, säger Käti Lingenäs Güthlien , trafikplanerar hos Norrköpings kommun.

– Dessutom kommer vi att ta bort undergången under Skarphagsleden , som ligger närmare Ektorpsgatan och ersätta tunneln med en övergång uppe på själva Skarphagsleden.

Läs mer i onsdagens tidning.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström -