Mikael Åhrberg är direktör på Scandics två hotell i Norrköping. På onsdagen medverkade han på Östsvenska Handelskammarens seminarium där en ny rapport släpptes om järnvägsbygget Ostlänkens förmodade sysselsättningseffekter. – Det är jag som är verkligheten, sa Åhrberg lite skämtsamt till den uppemot hundrahövdade publiken som samlats i Hemrycksalen på Louis de Geer.
Med inpasset om "verkligheten" ville Mikael Åhrberg peka på att Scandic i Norrköping nu - likt flera andra företag - redan har beslutat om att göra de investeringar som seminarierapporten talade om på ett mer teoretiskt plan.
– Vi investerar i fler rum, nya restauranger, större konferensanläggningar och i uppemot ett sjuttiotal nya medarbetare, sa Mikael Åhrberg.
Rapporten som presenterades under onsdagen var den tredje i ordningen som tagits fram av Östsvenska Handelskammaren och av det "East Sweden Infra Cluster" som arbetar med infrastrukturfrågor i regionen. I tidigare rapporter har bland annat antalet årsarbeten (cirka 19 000) och det regionala kompetens- och utbildningsbehovet (mycket stort och angeläget) analyserats.
I den tredje rapporten gjorde Fredrik Sunnergren från Region Östergötland en bedömning av Ostlänkens påverkan på den övriga arbetsmarknaden; alltså utanför själva bygg- och anläggningssektorn.
– Vi räknar med att ytterligare 6000 årsarbeten skapas inom en rad olika branscher som vård, skola, omsorg, företagstjänster av olika slag och inom restaurangnäringen. Tillväxten i vår region väntas öka med ungefär 24 miljarder rkonor per år, sa Fredrik Sunnergren.
Byggstarten i Norrköping (Kardonbanan) lär enligt Trafikverket bli cirka tre månader försenad. Men allt ska dra igång i år.
– Det ska bli skönt när allt kommer igång på riktigt efter alla dessa år av torrsim, sa en välkänd Norrköpingsföretagare till Folkbladet när seminariet avslutades.