Det är den nya tobakslagen som träder i kraft den första juli. Ett av syftena är att allmänna platser ska bli mer tillgängliga för alla, särskilt för barn och personer med allergier. I slutändan är målet att Sverige ska vara rökfritt 2025, med färre än fem procent som röker. Så här kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) den nya lagen tidigare i våras:
– Målet är att vi ser till att förebygga att människor drabbas av sjukdomar med rökning och passiv rökning, som cancer.
Rökförbudet kommer att gälla på många allmänna platser, bland annat uteserveringar, vid entréer till offentliga anläggningar, på sportarenor, lekplatser, tågperronger och busstationer. Under året får Folkhälsomyndigheten åtta miljoner kronor för att genomföra införandet av lagen. Hälften av pengarna delas ut till organisationer som arbetar förebyggande för att minska tobaksbruk. Dessutom ska myndigheten stötta och vägleda kommunerna, som ansvarar för tillsyn av lagen och att informera medborgarna om vad som gäller.
I Norrköping faller tillsynsuppdraget på alkoholinspektörerna på samhällsbyggnadskontoret. Gunnar Widström är en av dem. Han förklarar att det är krögaren, eller den som har dispositionsrätt för uteserveringen, som har ansvaret att se till att lagen efterföljs.
– Krögaren har ansvar att sätta upp skyltar där det klart och tydligt står att det är rökförbud på uteserveringen. I lagen täcker man in all form av rökning, inte bara tobak utan även e-cigaretter, örter och rökning via upphettning, säger han.
Står en person med fötterna på uteserveringen är det solklart förbjudet att röka. Lite luddigare är dock vad som gäller ifall någon står utanför uteserveringen och röker.
– Röken ska inte störa någon som sitter på uteserveringen. Men sedan finns en otydlighet var gränsen går. Det får avgöras från fall till fall. Krögaren har rätt att be någon gå iväg om röken stör, men han har ingen rätt att avlägsna någon från allmän plats, säger Gunnar Widström.
Vad ska man göra då om man sitter på en uteservering och någon röker?
– Jag skulle rekommendera att man säger till personalen.
Det är inte bara på uteserveringar som det blir förbjudet att röka. Lagen omfattar exempelvis även offentliga entréer, som utanför varuhusen och Filmstaden.
– Då är det fastighetsägaren, eller den som har kontraktet som har ansvaret, säger Gunnar Widström.
För tågperronger och busshållplatser är det de som ansvarar för området som ansvarar för att förbudet efterföljs, och kommunen avgör tillsynsansvaret för exempelvis lekplatser.
– I lekplatserna i Vasaparken och Folkparken är det givetvis rökförbud, men om det omfattar hela parkerna är mer oklart.
Omfattas badplatser av rökförbudet?
– Badplatser finns inte omnämnda, så där tolkar vi att det är fritt fram att fortsätta röka. Sedan finns såklart en brandrisk, inte minst med vattenpipor som hettas upp.
Om privatpersoner röker på någon av de förbjudna platserna, kan dock inget straff utdelas. Lagen ger möjlighet för den som är ansvarig att avvisa personer, som trots tillsägelser röker där rökning inte är tillåten. Alkoholinspektörerna kommer kontrollera att rökförbudet efterlevs vid sina tillsynskontroller. Vilka sanktioner de krogägare som eventuellt bryter mot lagen kommer att få, är i nuläget oklart.
– Det är något vi får titta på. Men jag tror inte att det kommer att bli några större bekymmer. Det blev världens uppståndelse 2005 när det infördes rökförbud inomhus, men det löste sig ju bra, säger Gunnar Widström.
Den största arbetsuppgiften tobakslagen innebär för honom och kollegorna handlar framförallt om de tillstånd som efter den första juli krävs för att få sälja tobaksvaror. Lagen innebär bland annat att cigarettpaket måste vara spårbara – från tillverkare via distributör till försäljare.
– Detta görs för att motverka smuggelhandel, som är ett problem i dag, säger Gunnar Wiström och avslutar:
– Efter den första juli har man fyra månader på sig att söka tillstånd, och i dagsläget finns 150 anmälda tobaksförsäljare i Norrköping. Nu vet vi ju inte om alla söker, men det kommer att innebära en hel del jobb.