Nu vet vi vem som var Bo Balderson

EN NY BOK

 

 

Bo Gräslund

 

En mästare förklädd

 

Balderson förlag

31 juli 2009 03:00
Nu kan jag tala om vem som döljer sig bakom pseudonymen Bo Balderson.

 

Aldrig har en svensk författares identitet jagats som Baldersons. Den är det största identitetsmysteriet någonsin i svensk litteratur. Så det känns bra att nu kunna komma med lösningen.

 

Bo Balderson var succéförfattaren som mellan 1968 och1990 gav ut elva deckare som översattes till flera språk och såldes i miljonupplagor.

 

Över 90 kändisar har misstänkts för att ligga bakom namnet, från Anita Lindblom och Lars Forsell till Ebbe Carlsson och Olof Palme. De flesta helt orimliga gissningar.

 

En som skrivit flera böcker om Bo Balderson är professor Bo Gräslund som nu är aktuell med En mästare förklädd. Boken har undertiteln Sven Delblanc som Bo Balderson.

 

 

På 170 sidor vill han bevisa att ingen annan än Sven Delblanc kan ha skrivit Baldersons deckare.

 

Han lusläser båda författarnas böcker och söker efter likheter. Han finner att de uppvisar samma samhällskritik och kultursyn, samma humor, samma bildspråk, samma ordval, samma teorier som till exempel att Jesus aldrig uppstått, samma uttryck som att någon är "hård mot skott" eller att något är "mahognyfärgat", att båda verkar lärda och drar till med homeriska liknelser och språkliga vändningar och så vidare.

 

Gräslund säger sig bevisa att Sven Delblanc skrivit Bo Baldersons böcker. Han skriver: "Att det kunde finnas ytterligare en person som kan visa upp samma enorma mängd talande och säregna överensstämmelser med Balderson framstår för mig som bortom möjligheternas gräns."

 

 

Det ska vi tro på, men det gör inte jag. Det finns nämligen en person som har lusläst Sven Delblanc och kunnat ge Balderson intryck av honom, nämligen professor Bo Gräslund själv! Det är han som är Bo Balderson. Han har skrivit sina elva deckare parallellt med att Sven Delblanc gett ut romaner.

 

Men ibland har Balderson anspelat på någon Delblanc-roman som ännu inte kommit ut, säger Gräslund. Här lurar han ingen som känner bokbranschen. En bok finns i manus och korrektur långt innan den trycks. Delblanc och Balderson hade samma förlag, Bonniers, vars förlagsredaktör var en av de få som visste vem Balderson var och hade allt intresse i världen av att hjälpa honom med material.

 

 

Bakom pseudonymen Bo Balderson döljer sig alltså professor emeritus Bo Gräslund. Han har alltför länge lyckats hålla sig dold. Även nu skojar ha med oss genom att ge ut sin bok på "Balderson förlag". Om Balderson är död kan han inte starta ett förlag. Men Balderson lever - och om han inte gett ut den här boken skulle jag inte ha kunna avslöja honom. Men nu är det gjort!

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sven Wernström