Nu lämnar kommuntoppen sitt uppdrag

Börje Natanaelsson (M) slutar som kommunstyrelsens ordförande i Söderköpings kommun. Han kom nyligen tillbaka efter att i höstas ha drabbats av en stroke.

Det var i november förra året som Börje Natanaelsson sjukskrevs efter att ha drabbats av en stroke. Det tog fyra månader innan han kunde vara tillbaka på arbetet.

– Jag fick en ordentlig stroke och blev förlamad en hel månad. Men jag har tränat varje dag i fyra månader och förbättrats mycket, säger han.

Att han nu väljer att lämna sitt uppdrag beror delvis på det.

– Jag har jobbat fulltid nu i mars men det är väl något jag inte ska hålla på med, säger han men understryker att hälsan inte är enda anledningen till att han väljer att kliva av:

– Det föll sig att vi har en yngre kille som kunde axla det här och vi vill ju släppa upp de yngre i politiken. Det var ett lätt val.

 

Börje Natanaelsson tillträdde som kommunstyrelsens ordförande efter valet 2018 då den borgerliga kvartetten med Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tog över styret. Tiden som ordförande har varit både intressant och lärorik, säger han.

– Det roligaste har varit att träffa alla medborgare och olika företag.

Han går nu tillbaka till sitt tidigare uppdrag som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och byter då plats med sin efterträdare Martin Sjölander (M).

– Det var ett naturligt val, jag är intresserad av de här frågorna. Sen kommer jag förstås hjälpa till och stötta Martin nu när jag lämnar över, säger Börje Natanaelsson.

 

Martin Sjölanders första dag som ordförande i kommunstyrelsen på torsdagen började med möte med krisledningsnämnden om läget angående coronapandemin. Än finns inga bekräftade fall av covid-19 bland kommunens medarbetare eller brukare inom vård- och omsorg, enligt Martin Sjölander, men det kan såklart komma att dyka upp. Ännu har inga förändringar gjorts vad gäller kommunfullmäktiges eller nämndernas sammanträden, men även det kan komma att beslutas om. Att tillträda mitt i coronatider är därmed lite speciellt.

– Det finns ju mycket som behöver ordnas, men jag känner mig välinformerad, säger Martin Sjölander.

Martin Sjölander har varit aktiv som förtroendevald sedan 2013 och lämnar nu alltså ordförandeposten i samhällsbyggnadsnämnden, ett uppdrag han haft sedan 1 januari 2019. Som kommunstyrelsens nya ordförande ser han fram emot mycket, trots den pågående pandemin:

– Det är en spännande tid framöver med E22:an och vidare utveckling som kommer med anledning av det. Och för kommunens del digitaliseringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa