Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fotograf på Oscar Fredriks bro

Utsikt från Grand Hotel

Utsikt från Grand Hotel

Foto: Okänd

Noterat2022-02-06 12:00

Bild från förr

Dagens vykort har vi fått låna av Norrköpingsbon Leif Bohman.

Exakt hur gammalt vykortet är kanske är lite svårt att säga, men nog känns det väl som 1940- eller 1950-tal?

Bland annat med tanke på spårvagnen, modell äldre, som just är på väg över Oscar Fredriks bro, numera ombyggd och omdöpt till Saltängsbron.

Bron på bilden, Oscar Fredriks bro, var namngiven efter kung Oscar II och byggd på 1830-talet och revs omkring 1980, då dagens bro, Saltängsbron, tillkom.

Brons fina järnsmidesstaket, som kan skönjas på vykortet, pryder idag det norra brofästet invid Samarien, terrassen mellan Motala Ström och Carl-Johans park.

Den vita byggnaden till höger på kortet, är Ringborgska huset, byggt 1784. Ovanför Ringborgska huset ser man taket på Östgötateatern, som byggdes 1908 och som också fortfarande finns kvar i samma skick.

Angående Drottninggatan dyker det upp ett speciellt minne hos Leif Bohman:

– Jag har hört att det fanns en fotograf som gick på Drottninggatan och tog bilder på flanerande Norrköpingsbor, som kom gående emot honom.

– Sedan kunde flanörerna beställa och köpa bilderna av honom om man ville. Ungefär som många idag köper bilder av sig själv och sina vänner, när man åker berg- och dalbanor och bruka se skräckslagna ut på bilderna.

– Men här på Drottninggatan var det förstås inga skräckslagna miner, som mötte fotografen, utan människor som kom promenerande i lugn och ro.

En del av motorbåtarna som syns i Strömmen, kanske kommer från Söderköping. Det fanns många varv där på den här tiden, som byggde fritidsbåtar fram till 1960-talet, då plastbåten slog igenom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!