Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, har i flera år letat ny placering för Linköpings övningsfält. Övningsfältet nära flygplatsen i Norrköping är också i behov av betydande investeringar för att uppfylla framtida krav.
Under 2020 har ett förslag om ett nytt gemensamt räddningsövningsfält tagits fram. Den tänkta platsen är i Norsholm, en strategisk placering mitt emellan städerna.
Nu ska förslaget upp i kommunfullmäktige i Norrköping. Beslut ska också tas av Linköping och de andra medlemskommunerna, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.
– Alla våra fem medlemskommuner ska ta likadana beslut, säger Ulf Lago, förbundsdirektör för RTÖG.
Enligt Lago behöver RTÖG nya mer miljövänliga övningsmöjligheter, för att kunna träna på de risker man ser i framtiden.
– Det har vi länge sökt efter, säger Ulf Lago och utvecklar:
– När vi övar i dag släcker vi ibland med vatten, det måste vi kunna ta hand om på ett bättre sätt än i dag, och vi behöver bättre möjligheter att ta hand om den rök som blir när vi övar. De övningsanläggningar vi har i dag har inte de möjligheterna.
Det är också bättre ekonomiskt att kunna utveckla verksamhet på ett ställe, istället för på två, det blir billigare, säger Ulf Lago. Den första tidiga kalkylen visar på en kostnad på runt 100 miljoner kronor, något alla de fem kommunerna ska bidra till.
Det man ser i framtiden är bland annat behov av att kunna öva i kollapsade byggnader och rasmassor.
– Vi behöver också öva på hur man släcker bränder i fordon som i dag kanske drivs med el eller gas. Hela den här klimatomställningen gör att både bilar och hus har ett annat sätt att både producera och lagra energi, säger Ulf Lago.
Den mark som har diskuterats med RTÖG ligger på båda sidor om Biskop Henriks väg i Norsholm. Enligt Henrik Haugness, enhetschef exploatering vid Norrköpings kommun, är det ungefärliga ytor – den vidare processen får visa på vilka exakta ytor som lämpar sig och vilka markbehov RTÖG har.
– Vi tror att den här verksamheten kommer att ha väldigt liten miljöpåverkan, både med rök och släckvatten, utifrån att vi bygger den med det modernaste av miljötänk som finns. Naturligtvis måste man undersöka sådant när man gör en miljökonsekvensbeskrivning, men jag har väldigt svårt att tro att det här skulle störa, säger Ulf Lago.