Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brask föräras med mat och borgguidning

Ett gästabud i Norsholm, med mat från biskop Brasks 1500-tal och guidningar till Brasks egen borg vid Motala Ström i Norsholm.Det är två av inslag framöver i 500-årsfirandet av Hans Brasks tillträde som biskop i Linköpings stift.

- Här ser vi resterna av biskop Brasks borg här i Norsholm, som var tre våningar hög, men numera bara är en stenhög, konstaterar Curt Andersson från Kimstad Hembygdsförening.

- Här ser vi resterna av biskop Brasks borg här i Norsholm, som var tre våningar hög, men numera bara är en stenhög, konstaterar Curt Andersson från Kimstad Hembygdsförening.

Foto: Robert Svensson

NORSHOLM2013-02-13 11:19

Jubileet inleddes i söndags med en alldeles speciell gudstjänst i Linköpings domkyrka. Man använde rökelse och hymnerna sjöngs på latin under ledning av stiftets biskop Martin Modéus, det vill säga biskop Brasks nutida efterträdare.

Och i Norsholm, där Brasken hade en av sina bostäder, laddar man för olika jubileumsaktiviteter:

- Vi har tagit fram matrecept från 1500-talet, som vi skickat till kockar i Stockholm för granskning, säger Britta Andersson från Britta och Lennarts Nära kök i Norsholm.

Läs mer i onsdagstidningen
Hans Brask, född 1464 i Linköping, död 30 juli 1538 i Cistercienserklostret i Lad i Poznan, Polen, var biskop i Linköping. Brask är mest känd för den så kallade brasklappen. Det sägs om Hans Brask, när han tvingades underteckna och sätta sitt sigill på 1517 års riksdags beslut att avsätta ärkebiskop Gustaf Trolle, att han under sigillet stack en liten lapp, på vilken han hade skrivit "Härtill är jag nödd och tvungen". Det ska ha gjort att han överlevde Stockholms blodbad.(Från Wikipedia)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om