Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Börja röka vid Göta Kanal? Aldrig

- Vi vill inte flytta ner till Göta Kanal, utan ligga kvar där vi funnits nästan sedan Hedenhös-tiden...
Det betonar Anders Perling, som äger Norsholms Enrisrökeri, angående senaste tidens spekulationer att eventuellt flytta ner hela verksamheten till Göta Kanal och den planerade storsatsningen runt hamnen i Norsholm.

- Vi vill vara kvar med vårt rökeri här, där vi varit sedan 1936, säger Anders Perling, som inte är positiv till att flytta hela verksamheten ner till Göta Kanal, som andra intressenter föreslagit.                      Foto: Anita Kjellberg

- Vi vill vara kvar med vårt rökeri här, där vi varit sedan 1936, säger Anders Perling, som inte är positiv till att flytta hela verksamheten ner till Göta Kanal, som andra intressenter föreslagit. Foto: Anita Kjellberg

Foto:

NORSHOLM2005-12-22 06:00
- Vi har ett förråd, garage och verkstad i ett gammalt sågverk vid Göta Kanal och det måste vi ha kvar, eftersom vi är trångbodda här vid rökeriet. Men själva rökeriet vill ha kvar där det finns idag.
Enligt planerna ska ju ert förråd förvandlas till restaurang framöver och därmed skapa fler arbetstillfällen i Norsholm?

Utan husrum
- Men då tänker man dels inte på att vi behöver ha kvar vårt förråd i de här husen, som jag dessutom äger, och dels skulle i så fall Eltjänst i Norsholm med sina sex anställda bli utan husrum, eftersom de hyr lokaler av mig i förrådshuset.
- Mer än så vill jag dock inte säga i nuläget, eftersom min advokat tittar igenom hela ärendet och funderar på hur vi ska agera framöver. Helt klart vill jag dock ha kvar enrisrökeriet på samma plats som det legat sedan 1936, även om det är lite trångt här.
Inte heller hos Eltjänst i Norsholm vill man kommentera förändringsplanerna, men medger att man känner oro för att bli utslängda ur lokalerna vid hamnen.
Men mitt i alla förändringsplaner pågår verksamheten som vanligt. Både hos Eltjänst och hos Norsholms Enrisrökeri. Är det samma rökteknik nu som då?
- Ja, men i många år rökte man bara till firmor och då var OJ:s och Hulterströms i Norrköping stora kunder. Det var min farbror som startade rökeriet och därefter tog min pappa över och hade det i 40 år och det hoppas jag också klara av, säger Anders Perling med ett leende.
Några hemligheter med rökningen?
- Nja, den tar nästan två dagar, varav köttet först röks med hjälp av alved och sågspån och inte vilket sågspån som helst, utan spån från en fanérfabrik i Småland, där spånet består av ek, teak och andra ädla träslag för att få den rätta smaken.
- Sedan under dag nummer två röker vi med hjälp av enris, för att få den alldeles speciella smaken som vi eftersträvar. Under rekordåren gick det åt 85 ton enris per år, men numera klarar vi oss på knappt 20. Och jag tror att vi idag är ganska unika om att driva ett sånt här rökeri, säger Anders Perling.
Vad är det för kött och fisk som hamnar inne i rökugnarna?
- Mest skinka och korv, men även älgkött och så lite lax och ål. Vi röker ju även åt privatpersoner och förr var det en hel del kalkon vi rökte, men just det har försvunnit helt idag.
- Så har vi några speciella kunder. En som vill ha lättrökt skinka, som bara ska bli chokladbrun, enligt en gammal skånsk sed. Och så en som vill röka korv enligt ett recept som kommer från ungerska zigenare som kom till Sverige för länge sen och då handlar det om extra kryddstark korv, med lite whisky och cognac i också...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om