Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bäst på Brask

Per Stobaeus har doktorerat på biskop Brask. Han har gjort en bok om hans liv och tankevärld. - Genom Brasks brev får man ett bra titthål in i hur den tidens samhälle såg ut, säger Per Stobaeus.

Per Stobaeus har doktorerat på biskop Brask. Det har utmynnat i boken "Hans Brask - en senmedeltida biskop och hans tankevärld.

Per Stobaeus har doktorerat på biskop Brask. Det har utmynnat i boken "Hans Brask - en senmedeltida biskop och hans tankevärld.

Foto: Titti Olovsson

NORSHOLM2009-01-14 03:00
Per Stobaeus har nyligen tagit sin doktorsexamen i historia i Lund. Sedan 2002 har han studerat och analyserat Hans Brask.Det har utmynnat i boken "Hans Brask - en senmedeltida biskop och hans tankevärld".- Det har varit väldigt roligt. Jag är glad för att jag fastnade för honom. Han var en intressant person. Det finns mycket material om honom, säger Per Stobaeus.Han fick användning av sina kunskaper i teologi, latin och historia i forskningen.- Brask var en väldigt arbetssam person som var kunnig och intresserad av exempelvis politik, historia, affärer och teologi. Biskopsrollen var så bred på den tiden.Braskens stol
Hans Brask var född i Linköping och hade flera kopplingar till Norsholmstrakten.- Han hade flera större gårdar, bland annat i Norsholm, Linköping och Vadstena. I Norsholm vistades han gärna. Han var även först med idén till att bygga Göta Kanal, säger Per Stobaeus.34-åringen besökte Skärkind i december för att titta på biskopsstolen som finns i den gamla kyrkan.- Han hade prästvigningar i Skärkind och Kimstad. Han har säkerligen suttit i stolen som kallas "Braskens stol". Där satt han när han konfirmerade ungdomarna. - På den tiden skulle alla konfirmeras av biskopen, som därför reste runt mycket. I min bok finns också en bild på ett avlatsbrev som Brask utfärdade under ett besök i Risinge, påpekar Stobaeus.Hans Brask var biskop under perioden 1513-1527. Det var en mycket dramatisk tid när Kalmarunionen med Danmark och Norge upplöstes och reformationen började.Stor betydelse
- Den sista unionskungen Christian II avsattes när Gustav Vasa tog makten i Sverige. Brask hade stor betydelse för Gustav, både som lärare och kritiker. De träffades första gången 1521 i Skärkinds prästgård.Per understryker att dåtidens samhälle var väldigt olikt dagens. Under denna tid var till exempel Söderköping Östergötlands största stad och handelscentrum. Norrköping var en liten stad.Hans Brask beskrivs som en listig och opålitlig, men Per ser honom som en konsekvent person som trodde på vad han gjorde och envist kämpade för kyrkans sak.Flydde landet
- Han hamnade i konflikt med kungen och var tvungen att fly från Sverige. Han dog i Polen 1538, 74 år gammal, berättar Per Stobaeus.Han ser det som en förmån att fått ägna så lång tid åt att gräva i källmaterial och lära känna personen Hans Brask och att fått samarbeta med kollegor.Det finns redan planer på att skriva ytterligare en bok om Brask.- Den kommer bland annat att handla om Brasks roll som domare i äktenskapsmål. Det är ett annat exempel på att han kom i kontakt med väldigt många i sitt stift. Personer från bland annat Norrköping figurerar i målen, säger Per Stobaeus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om