Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Viktigt att vi tar oss tid för ett avsked"

Anhöriga som funderar på att begrava sin närstående utan en ceremoni bör tänka till både en och två och tre gånger innan de fattar sitt beslut. Det menar Lisa Linderoth, präst i S:t Olofs församling. "Annars tror jag det är lätt att man ångrar sig senare", säger hon.

Lisa Linderoth, präst vid S:t Olofs församling, poängterar vikten av ett ordentligt avsked när någon går bort. "Jag tror vi behöver det", säger hon.

Lisa Linderoth, präst vid S:t Olofs församling, poängterar vikten av ett ordentligt avsked när någon går bort. "Jag tror vi behöver det", säger hon.

Foto: Axel Arkstål

Norrköpings kommun2020-03-07 12:00

Lisa Linderoth är väl medveten om att antalet "direktare" blivit fler de senaste åren och har största respekt för de som väljer det alternativet, men hon menar att det är viktigt att få ett ordentligt avsked.

– När ett liv tar slut här på jorden så tror jag det är väldigt viktigt att vi tar oss tid och samlas kring den personen. Det berättar något om människorvärdet och det berättar också något om oss själva, säger Linderoth.

Hon menar också att begravningen är ett viktigt steg för att få en så skonsam sorgeprocess som möjligt. 

– Det är först när vi ser urnan eller kistan som det blir konkret. Har man då en fin begravningsgudstjänst med tillåtande atmosfär så tror jag att det är en stor hjälp. Jag tror att vi behöver det.

Under 2018 var det åtta procent av alla begravningar som genomfördes utan ceremoni, enligt statistik från Sveriges begravningsbyråers förbund.

En siffra som stigit de senaste åren och Thomas Wärfman, kyrkoherde i Norrköping, är bekymrad över utvecklingen.

– Det här är en stor och viktig fråga som berör oss alla, för vi ska alla dö. Det är en utveckling som berör mig illa. Att en människa som levt ett liv och sedan dör bara kremeras och läggs i jorden utan någon typ av avsked tycker jag är ovärdigt. Sedan har jag respekt för att det finns människor som väljer det av olika skäl, men sett ur ett samhällsperspektiv blir jag ledsen över det, säger han.

Har du någon teori om varför det blir vanligare?

– Jag tror det har och göra med individualismen. Ibland hör man ju människor säga att man inte vill vara till besvär, men jag tror att vi ska kunna besvära varandra när vi dör. Vi väljer och vi väljer bort i dag men vissa saker tycker jag är för viktiga för att välja bort.

I vissa fall är det den avlidne själv som haft önskemålet om att avsluta livet som direktare.

I andra fall är det de anhöriga som av olika anledningar anser att det blir bäst.

Men Lisa Linderoth menar att de som funderar på att begrava sin närstående utan en ceremoni bör tänka till ordentligt.

Annars är risken att de ångrar sig senare i livet.

– Det kan verka vara en bra idé först, och man har säkert goda skäl då, men jag tror att man kan ångra det senare och då går det inte göra ogjort, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!