Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi kommer göra allt vi kan"

Antalet coronapatienter blir fler för varje dag och på Vrinnevisjukhuset förebereder sig nu personalen för en befarad anstormning. "Vi kommer göra allt vi bara kan, det lovar vi, men vi behöver allmänhetens hjälp också för vi kan inte lösa det här själva", säger Ida Karlsson, sjuksköterska på akutvårdsavdelningen.

Christofer Teske och Ida Karlsson på Vrinnevis akutvårdsavdelning berättar att de än så länge har kunnat hanterat situationen på ett bra sätt och att de nu förbereder sig på en ökad tillströmning av patienter.

Christofer Teske och Ida Karlsson på Vrinnevis akutvårdsavdelning berättar att de än så länge har kunnat hanterat situationen på ett bra sätt och att de nu förbereder sig på en ökad tillströmning av patienter.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2020-03-28 06:45

De står frontlinjen i kampen mot corona. 

Varje dag går de till jobbet för att hjälpa människor som drabbats av viruset.

Nu berättar personal på Vrinnevi hur de upplever den rådande situationen.

Christofer Teske och Ida Karlsson jobbar båda på akutvårdsavdelningen som snabbt kom att bli en ren coronaavdelning. 

– Det gick väldigt fort, från ena dagen till den andra så hade vi bara coronamisstänkta här, säger Christofer, specialistsjuksköterska på AVA.

Hur har er arbetsvardag förändrats?

– Egentligen tycker inte jag att den har förändrats jättemycket. Vi tar fortfarande hand om akut sjuka och behandlar symptom. Det som har förändrats är att vi måste klä om för varje patient som kommer in vilket tar tid och energi och det är väl lite mer stressat på arbetsplatsen, men det här är en väldigt väl fungerade avdelning med personal som trivs på sitt jobb och det tror jag ger goda förutsättningar i sådana här krissituationer.

Organisationen är i ständig förändring berättar de och sjukhuset bereder nu plats för att kunna ta emot ett stort antal coronapatienter.

– Det finns en plan för att ta emot fler patienter. På intensivvårdsavdelningen fördubblar vi våra platser nu och det gör vi delvis med personal från operationsverksamheten som nu är neddragen och vi har möjlighet att utöka ytterligare, säger Fredrik Schiöler, ledningsansvarig läkare på intensivvårdsavdelningen.

Än så länge finns det gott om plats, men mycket handlar också om att personalen själva ska hålla sig friska.

Blir många sjuka försvårar det givetvis möjligheterna att vårda ett stort antal patienter och samtidigt ökar då trycket och belastningen på de som faktiskt kan arbeta.

Är ni oroliga för att själva bli smittade?

– Jag kan inte säga att jag är orolig för min egen hälsa utan man är mest orolig för att det kommer bli väldigt tufft för den personal som är frisk, säger Ida.

Hur ser det ut bland personalen nu, är det ett ansträngt läge med många borta?

– Förra veckan var det många sjukskrivningar men nu ser det bättre ut. Vi förbereder oss för att kommer att komma fler sjukskrivningar, säger Christofer.

Fredrik menar att personalen har en fantastisk förmåga att få verksamheten att fungera i svåra tider, att alla verkligen sluter upp och gör vad de kan.

– Det finns ett väldigt engagemang hos personalen och man gör inte saker bara för att det är ett jobb utan för att man känner att det gör skillnad. Det märker man i de här lägena. Alla tar i vad de kan och hjälper varandra, säger han.

Känner ni att ni får uppskattning för det ni gör?

– Jag har aldrig hört att jag är viktig innan men nu hör jag titt som tätt att jag gör ett bra jobb, säger Christofer.

– Det allmänheten kan göra för oss för att visa uppskattning är att följa de riktlinjer och råd som myndigheter gått ut med och ta det här på allvar, utan att för den skull vara för rädda, säger Ida.

Det är mycket diskussion om bristen på skyddsmaterial. Hur ser det ut hos er?

–  Man kan väl säga att det är hela tiden lite på gränsen. Man känner sig aldrig säker på att det kommer finnas andningskydd och annat och det skapar naturligtvis lite osäkerhet. Nu vet jag att vi har bättre skydd på gång, som är mer långsiktigt gångbara, säger Schiöler.

Coronafall i länet

I slutet av januari bekräftades det första fallet av corona i Sverige. Sedan dess har viruset spridit sig och nu har närmare 3 000 fall konstaterats i landet.

Det första fallet i Östergötland konstaterades 9 mars.

Under fredagsförmiddagen rapporterade Region Östergötland att det var 251 bekräftade fall av covid-19 i länet. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 22 patienter på vårdavdelning och 8 i intensivvård. 

Totalt har 5 personer med covid-19 avlidit i Östergötland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!