Personal ombord på tåg och bussar ligger över genomsnittet när det gäller anmälda arbetsplatsolyckor som lett till sjukskrivningen och orsakats av hot och våld.
För tågvärdar ligger hot och våld bakom 27 procent av anmälda arbetsplatsolyckor som resulterar i sjukskrivning. För buss och spårvagnsförare handlar det om 19 procent.
Arbetsmiljöverket gör nu en särskild insats för att belysa problemet.
Den här veckan ska 300 arbetsplatser inom kollektivtrafiken i hela landet inspekteras.
– Bussförare och personal som jobbar ombord på tåg är utsatta för situationer som är särskilt riskfyllda. De ska arbeta i alla områden under alla tider, även stökiga helgnätter, och kontrollera biljetter. Därför är det viktigt att arbetsgivarna minimerar riskerna. Ingen ska behöva bli utsatt för hot eller våld på sitt arbete, säger Eva Karsten, arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.
Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal Öst, berättar att Norrköping inte är något undantag.
Problemen med våld och hot inom kollektivtrafiken finns även här.
– Jag har pratat med flera ombudsmän och de säger samma sak. De har inte blivit utsatta för något fysiskt våld, men verbala hot har blivit mer eller mindre vardag. Tyvärr är det så att det här sällan rapporteras. Personalen vill vara lojala mot arbetsgivaren på något vis, säger hon.
Arbetsmiljöverket kontroller hur arbetsgivarna förebygger hot och våld. De tittar bland annat på hur de bedömer risker och om de sätter in de åtgärder som krävs. Det kan till exempel handla om att hyra in väktare som åker med på vissa utsatta linjer eller tåg.
Vad vill de anställda i Norrköping se för förändringar för att situationen ska bli bättre?
– Ett av önskemålen var att de ska sitta mer skyddade på bussarna. På spårvagnarna gör de det. Där finns ett bättre skydd, men det gör det inte på bussarna. Det var det förslag som fanns. Annars var det mest en förtvivlan över att samhället blivit så hårt att man inte längre reagerar när sådant här händer.
De arbetsgivare som brister i sitt arbetsmiljöarbete kommer få krav på sig att åtgärda bristerna och därefter följas upp. Resultaten kommer också presenteras i en rapport senare i år meddelar Arbetsmiljöverket.