Världens mammor startade som ett konstprojekt i Motala 2016, när BVC slog larm om att många nyanlända kvinnor satt isolerade i sina hem.
Bakom projektet står föreningen Konsten i samhället, Kisam, och initiativtagaren, projektledaren och konstnären Sira Jokinen Lisse, som nyligen fick pris på Mammagalan.
På kort tid har projektet vuxit till att finnas på fem platser i Östergötland (Motala, Linköping/Skäggetorp, Norrköping och Vadstena). Cirka 500 kvinnor och drygt 2 000 barn deltar i projektet, som nu även är en kvinnorörelse för demokrati.
Eftersom projektet växer så det knakar och behovet och intresset av att starta upp fler verksamheter med Världens mammor, både i Östergötland, nationellt och internationellt är så stort, startar föreningen den 9 november en ettårig ledarskapsutbildning, för sammanlagt 20 kvinnor från länet.
Sju av kvinnorna kommer från Norrköping. Intresset för att bli ledare inom Världens mammor har varit stort. Deltagarna har valts ut efter intervjuer.
En av dem är Habibo Ibrahim, en 32-årig trebarnsmamma med bakgrund i Somalia och England. Hon beskriver sig som envis, med målet att klättra på jobbstegen i Sverige, och att motivera och inspirera, vara en förebild för andra kvinnor.
Hon har en examen i affärsjuridik, men måste börja från botten, med att lära sig bättre svenska och starta som lokalvårdare. Världens mammor var en ingång i samhället för henne. Nu vill hon hjälpa andra.
– Ge dem hopp – det är mitt mål i livet, säger Habibo Ibrahim.
– Jag vill gärna jobba med Sira i framtiden, säger Kiin Hassan, 34, som är nyfiken på ledarskap och vill lära sig mer om samhället.
– Jag vill gärna pusha andra mammor också, säger Kiin som själv siktar på att bli undersköterska.
Föreningen har fått 1,7 miljoner kronor från Postkodstiftelsen till utbildningen, som anordnas i Skäggetorp, mitt emellan Motala och Norrköping.
– Vi är så jättemånga i dag, och det är fler platser som vill att vi ska finnas. Samtidigt får man med sig en utbildning som jag hoppas att man kommer att ha nytta av i hela livet, säger Sira Jokinen Lisse.
Deltagarna får lära sig kommunikation, hur man jobbar i team, att tala inför människor, samhällskunskap, hur Sverige styrs och hur man kan vara en del av samhällsutvecklingen. Inom kort anordnas ett studiebesök i riksdagen.
Dessutom ska sju konstnärer få utbildning i att jobba med Världens mammor.