Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårdpersonalen har fått nog: "Vi har varit för snälla"

"Vi har varit för snälla, för lojala, och borde ha satt ned foten för länge sedan".

Camilla Andersson och Ann Björling höll tal inför mötet med nämndens ordförande.

Camilla Andersson och Ann Björling höll tal inför mötet med nämndens ordförande.

Foto: Pär Andersson

Norrköpings kommun2022-01-19 18:00

Undersköterskan Ann Björling från Kolmården är stridsvillig. Från hennes synvinkel är botten nådd.

– Jag inser att förändringar tar tid och jag kommer förmodligen inte själv uppleva dessa fullt ut eftersom jag lär vara pensionär då, men kanske jag kan få se början på något nytt, sa Ann Björling med tydlig adress mot Norrköpings politiker och tjänstemän.

Tidigt på onsdagsmorgonen samlades vårdpersonal från Norrköpings kommun utanför vård- och omsorgsnämndens kontor i hörnet Östra promenaden-Lindövägen. Strax före klockan åtta dök nämndens ordförande, Andreas Bohlin (S) upp och tog emot den långa listan av namn på protesterande personal. 1 290 namnteckningar lämnades över och Bohlin försökte svara på personalens frågor innan presidiets möte.

– Jag tycker att det här är en jätteviktig signal vi får och vi har en samverkan mellan kommunal och representanter på central nivå för att bena ut alla frågetecken, sa Andreas Bohlin bland annat.

Undersköterskeupproret startade redan 2019 och enligt Ann Björling "jäser det i hela landet".

– Just nu är det scheman vi talar om. Nästa gång är det något annat för att vi ska må bättre på jobbet. Vi vill ha en bättre arbetsmiljö, färre uppgifter, fler arbetskamrater – och en vettig lön.

Så kallade hälsoscheman genomfördes för att göra heltidsanställning som norm inom vård och omsorg. Bakgrunden är att Sveriges kommuner och landsting ingått ett avtal med fackförbundet Kommunal om just detta. Men resultatet har i många fall blivit att personalen fått jobba fler men kortare pass, vilket fått hård kritik.

– Många är sjuka, trötta, slutar eller byter bara bransch. Ledningen säger att man vill ha in nya vikarier, men sanningen är att det inte finns några.

Enligt undersköterskeupprorets egna siffror redovisar Norrköpings kommun 98 procent heltidsanställda inom vård och omsorg, men i verkligheten handlar det endast om 65 procent. 

– Många har gått ned i tid för att orka, säger Ann.

Vårdpersonalen vill också ha större inflytande över schemaläggningen.

Bohlin kunde inte lova någon quick fix.

– Jag tror man ska vara lite försiktig med hur mycket man petar i det här och vi har ändå gjort en del saker här i Norrköping, som exempelvis ta bort delade turer. Men det är en levande fråga och jag tror vi kommer att få diskutera scheman en lång tid framöver.

Vård- och omsorgsdirektören i Norrköpings kommun, Magnus Johansson, tackade nej till att möta vårdpersonalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!