Vägföreningarna: "Går åt helt fel håll"

Vägföreningarna har länge hoppats på ett kommunalt övertagande. Nu kan det istället bli tvärtom – att de får ännu större ansvar. "Det här är en ödesfråga för oss", säger Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening.

Kommunen behöver spara pengar och vill nu släppa ansvaret för vägföreningarna.

Kommunen behöver spara pengar och vill nu släppa ansvaret för vägföreningarna.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrköpings kommun2019-10-25 16:00

2009 beslutade kommunfullmäktige om ett kommunalt övertagande av vägar som sköts av nio olika vägföreningar i Norrköpings ytterområden.

En process som har dragit ut på tiden. 

Det har gjorts utredningar och genomförts ett pilotprojekt i Norsholm.

Tio år senare ska nu politikerna återigen fatta beslut i frågan och förslaget som nu tagits fram är att upphäva det tidigare beslutet och slopa ett kommunalt övertagande av vägarna.

Det anses helt enkelt vara för dyrt. 

– Vi måste få ner kostnaderna och det underlag som tagits fram visar att ett övertagande skulle kosta kommunen jättemycket, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Bara själva övertagandet beräknas kosta 50 miljoner kronor. Därtill kommer driftskostnader och annat.

För vägföreningarna kom förslaget som en mindre chock. Det var inte vad de hade väntat sig.

– Vi ville ha ett övertagande och mer stöttning från kommunen. Nu går det åt helt fel håll. De lastar på oss ännu mer. Det här kommer vi att agera på. Det är en rättvisefråga och vi kommer att kämpa med näbbar och klor, säger Sture Valund, ordförande i Åby/Jursla vägförening.

Enligt förslaget ska vägföreningarna fortsätta ansvara för vägarna.

Men det stannar inte där.

De ska även ansvara för belysningen på vägarna, något de inte gjort tidigare.

Dessutom föreslås att de kommunala bidragen till vägföreningarna dras in.

– Vi upprörs å det grövsta åt det här. Man har fått för sig att man ska spara på det här viset men jag har svårt att förstå varför det är ytterområdena som ska få betala, säger Sonny Gynnhammar, ordförande i Skärblacka vägförening.

Maria Stille, ordförande i Övre Svärtinge vägförening, är framför allt oroad över förslaget att vägföreningarna ska ta över ansvaret för belysningen.

– Det är vi inte alls nöjda med. Det känns som att man blir överkörd. Vi är tvungna att lära oss något helt nytt. Och vad händer om en elledning råkar hänga ut och det skulle ske en olycka. Vem bär ansvaret då? Det är det som oroar mig mest, säger hon.

Om kommunens förslag går igenom räknar vägföreningarna med att avgifterna behöver höjas rejält. Enligt Sture Vallund kan det handla om mer än en fördubbling.

Än så länge är det bara ett tjänstemannaförslag. Frågan ska upp i kommunfullmäktige någon gång i vinter.

– Det är bra att vi har tagit ett omtag i den här frågan, men diskussionen blir ju väldigt präglad av att tekniska nämnden har ett sparbeting på över trettio miljoner kronor nästa år och en överenskommelse med vägföreningarna ska ju hålla över många år säger Filip Jakobsson (M), andre vice ordförande i nämnden i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!