Anna Ekström genomför nu en kunskapsresa, där hon besöker förskolor och skolor i alla Sveriges län för att praktisera som lärare, för att se vilka förutsättningar eleverna och lärarna har.
Kunskapsresan inleddes hösten 2019 och fortsätter under 2020. Östergötland är det tolfte länet som hon besöker.
– Syftet är att jag ska ut och besöka skolorna och inte bara se rektorsexpeditionen och prata med lärarna, utan att faktiskt också få lite jord under naglarna, vara med och undervisa och se hur det går till i ett alldeles vanligt klassrum, men också se väldigt skickliga och erfarna lärare, hur de jobbar, säger Anna Ekström.
När det var Norrköpings tur valde Ekström att besöka Söderporten i Hageby, Norrköpings största grundskola med 650 elever, en skola med ett tvålärarsystem.
– Det är en skola som har gjort en resa, man har jobbat väldigt mycket med resultat och kvalitet. Det är också en skola där det går väldigt mycket elever som inte har svenska som modersmål. Då är det jätteintressant att se hur man kan lägga upp undervisningen så man i alla ämnen lär sig mer svenska, det är man duktig på här.
Under den tid som kunskapsresan pågått har Ekström fått vittnesbörd från lärare runt om i landet att man tycker att är en jobbig arbetsmiljö, att man vill få lättnader i arbetsbördan.
– Det är viktigt för mig att ha med mig, när vi till exempel jobbar med att ta fram förslag på lärarassistenter, som kan avlasta lärarna.
På Söderporten praktiserade Anna Ekström som lärare vid en lektion i engelska med klass 5 B, tillsammans med lärarna Karin Amsell och Alexander Özmen.
Ekström fick leda ett glosförhör, efter att ha fått en rad frågor av eleverna. En fråga var hur man blir politiker.
– För det första måste man tycka någonting är viktigt. Nästan alla som blir politiker är arga på något, man tycker någonting är dåligt, och orättvist och känner att det här vill jag ändra på, svarade Anna Ekström.
Norrköping kämpar med att höja skolresultaten. Vad ser du som viktigast för att lyckas med det?
– Det absolut viktigaste är att se till att lärarna får en chans att göra ett bra jobb, säger Ekström och talar om att se till att de får förutsättningar, tid och resurser att förbereda och genomföra lektionerna på ett bra sätt.
Ett förslag i arbetet med en nationell plan för trygghet och studiero i skolan är ett mobiltelefonförbud. Söderporten är redan en mobilfri skola.