Uppmanar boende att koka vattnet

Nodra har upptäckt förhöjda värden av bakterier i dricksvattnet i Kvarsebo. Nu uppmanas boende där att koka sitt vatten.

Nodra uppmanar boende i Kvarsebo att koka sitt vatten innan de dricker det eller använder det i matlagning.

Nodra uppmanar boende i Kvarsebo att koka sitt vatten innan de dricker det eller använder det i matlagning.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norrköpings kommun2019-10-28 19:00

Det var efter provtagningar förra veckan som Nodra upptäckte förhöjda värden av koliforma bakterier, så kallade jordbakterier, i dricksvattnet i Kvarsebo.

I lördags gick de ut med en uppmaning till de boende i området att koka vattnet som ska drickas eller användas i matlagning. 

En ren försiktighetsåtgärd menar de.

– Vi har upptäckt spår av bakterier i vattnet. Det är små spår det handlar om men de finns där och då ska man inte dricka vattnet. Vår rekommendation är att koka det. Efter det ska det inte vara farligt att dricka, säger Johanna Malm, presskontakt på Nodra.

Vad de förhöjda värdena beror på vet de inte än.

Nodra har tagit nya prover de senaste dagarna och inlett en utredning men har inga svar att ge just nu.

Kokrekommendationerna kommer att kvarstå i ytterligare några dagar berättar Johanna.

– Vi håller på med provtagningar men för att vara riktigt säkra så behöver vi ta prover vid flera tillfällen under flera dagar. På torsdag tror vi att vi kan ge besked om vi kan häva kokrekommendationerna.

Det är drygt 200 hushåll som berörs och Nodra har nu satt in flera åtgärder för att få bort bakterierna.

Det handlar framför allt om att spola rent i området, men som en extra säkerhetsåtgärd har de även tillsatt klor i vattnet.

– Det är små mängder så man ska inte märka av det, men är det så att man känner att det luktar när man duschar så är det för att vi tillfälligt hällt klor i vattnet för att det ska bli rent, säger Johanna Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!