Unga företagare träffade landshövdingen

Frukostmötet på temat unga företagare och med landshövding Carl Fredrik Graf som gäst (i mitten) på Coffice i Strykbrädan på onsdagen.
Frukostmötet på temat unga företagare och med landshövding Carl Fredrik Graf som gäst (i mitten) på Coffice i Strykbrädan på onsdagen.

Mocca Deli och Genuin Omsorg var några av de företag som var representerade när landshövdingen träffade unga företagare.

Norrköpings kommun 5 december 2019 08:00

På onsdagen anordnades ett frukostmöte på Coffice i Strykbrädan i Norrköping där landshövding Carl Fredrik Graf var inbjuden för att diskutera unga entreprenörers företagande.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) pekade på att de flesta av Östergötlands gasellföretag, snabbast växande företag, finns i Norrköping. Han talade om framtidstro och optimism hos de unga företagarna.

– Lyckas vi väl med att samordna arbetet med Ostlänken, tillsammans med Trafikverket, då blir det till gagn för länet för det ökar möjligheten att pendla och söka jobb, sa landshövding Carl Fredrik Graf som också pekade på vikten av att vara ett jämställt län där män och kvinnor får goda förutsättningar att driva företag.

Fyra företag fick pitcha sina företag, snabbpresentera dem. Aline Groh berättade om sitt utbildningsföretag ParsCapere, latin för "delaktighet", med föreläsningar om hur man kan förbättra livsvillkoren för människor med funktionsvariationer och främja delaktighet i samhället.

Maria Chabo berättade om bakgrunden till att hon lämnat en chefstjänst inom kommunen för att starta vård- och omsorgsföretaget Genuin Omsorg. Företaget bedriver hemtjänst, personlig assistans och hushållsnära tjänster i Norrköping.

Företagsidén föddes hos Maria Chabo efter att hon sett hur hennes mormor som inte kunde så mycket svenska inte kunde kommunicera med hemtjänstpersonalen. Det var också för många som kom till mormodern, det var ingen kontinuitet, sa Chabo. Företaget har mindre grupper och tillmötesgår de som inte kan språket. 

– Många av de utmaningar vi har kommer utifrån Norrköpings kommun, vård- och omsorgskontoret. Vi upplever att vi blir motarbetade, sa Maria Chabo och berättade om sin kamp för anställda som har dyslexi.

Samuel Gergin berättade om den resa han och hans två bröder gjort de senaste fem åren. Vid 23 års ålder bestämde han sig för att bli egenföretagare. Det startade med en krog med libanesisk mat på Bråddgatan. Pinchos öppnade på Kungsgatan 2016. Samma år startade Steget vidare, ett vård- och omsorgsbolag med stödboenden. 

Bröderna driver även Pinchos i Nyköping och Katrineholm. I år öppnade Mocca Deli på Tunnbindaregatan, en satsning som bröderna även ska ta till Linköping nästa år. De har också tagit fram ett koncept för tatueringar som ska rulla ut i tio städer.

Eyoel Lundberg presenterade sitt företag Raw som gör sugrör av lokalt plockad vass. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa