Bland annat har en tomte blivit först med att flytta in i de nya studentlägenheterna i Kopparhusen på Kungsgatan.
Studenterna beräknas få flytta in i april nästa år, men redan nu har alltså en stor tomte installerat sig inne i husen.
Vad han ska studera är dock ovisst och troligen flyttar han väl ut igen, när väl julen är överstånden...
På Repslagaregatan, kan man se ytterligare en tomte av jätteformat. En uppblåst tomte som står på uteserveringen utanför en av restaurangerna och är även laddad med en julklapp.
På gamla Lasarettsområdet har en liten tomte dykt upp, hängande utanför en balkong. Förhoppningsvis orkar han ta sig upp sista biten på julafton och dela ut sina klappar.
I Finspång har man firat en tidig jul hos Friluftsfrämjandet i Lunddalen, med tomtemor som tog emot önskelistor i Tomtebo. Och de som ville kunde gå det så kallade Tomtespåret i skogen, där man träffade på bland annat tomtar och en snögubbe.
Men hur började egentligen traditionen med en tomte, som kom med julklappar på julaftonen?
Det här kan man läsa i wikipedia:
"Tomten var från början ett slags skuggbonde med övernaturliga krafter som såg till att gården, där han bodde, hade lycka med sig. Han antogs ofta vara den förste mannen som odlade upp just den gården, och som inte kommer till ro efter döden, utan hela tiden måste se till "sin" gård.
Som tack för hans arbete gav gårdens ägare tomten en skål gröt. Enligt en senare tradition skulle han vara särskilt förtjust i risgrynsgröt, som därför även kallas tomtegröt."