Svedahl (L): Ger jobb till Norrköping

Samhällsplaneringsnämnden har godkänt ett underskott på 35 miljoner kronor för Klingaprojektet, då det också ska skapa jobb.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) är ordförande i samhällsplaneringsnämnden i Norrköping.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) är ordförande i samhällsplaneringsnämnden i Norrköping.

Foto: Carolina Nilsson

Norrköpings kommun2019-09-30 09:00

Kommunen äger marken där Klinga verksamhetsområde ska utökas. Markförsäljningen i den här etappen beräknas ge totalt 51,5 miljoner kronor, medan kostnaderna för utbyggnad av allmän platsmark, som gator, planteringar och ledningar är större än så.

Samhällsplaneringsnämnden har godkänt en exploateringsram som innebär att projektet beräknas gå med ett underskott på 35 miljoner kronor.

Enligt Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden, var det en enig nämnd som beslutade att gå vidare med Klinga. Projektekonomi och samhällsekonomi är två olika saker, säger han.

Det första markanvisningsavtalet har kommunen skrivit med Logistikfastigheten i Norrköping AB.

– Att vi säljer marken och den bebyggs kommer göra att 300 personer kommer att jobba där.

Reidar Svedahl var med på samrådsmötet med de närboende.

– Vi har ändrat mycket utifrån tidigare samråd och synpunkter, vi har flyttat på byggnaderna, vi har flyttat på vägar så de inte ska drabbas av trafik, vi kommer att försöka se till att det visuellt blir mycket mindre som de ser, säger Reidar Svedahl.

Också fortsättningsvis ska man lyssna på synpunkter, men vad de boende vill är att man inte ska bygga där överhuvudtaget, utan att man ska bygga på ett annat ställe, säger Svedahl.

Men att man ska gå vidare med Klinga finns det en politisk enighet om, säger han, och dessutom bygger det på gamla planer och översiktsplanen.

– Det här är ett unikt bra område för just logistikföretag, säger Svedahl och tillägger att området går att bygga ut.

– Det kan bli ett jättestort logistiknav där ute.

Det nu aktuella planområdet består av ett antal verksamhetstomter för små företag, och ett stort område för logistikbyggnader.

Enligt Henrik Haugness, enhetschef för exploatering i kommunen, är Logistikfastigheten AB intresserade av hela logistikområdet, för flera stora byggnader.

På frågan om det kommer fler etapper svarar Haugness att i översiktsplanen har man pekat ut ett område som är mycket större, på lång sikt, men något beslut om nästa etapp finns inte.

Markvärdet har att göra med efterfrågan och storlek på tomt, enligt Haugness. På ett stort område där det ännu inte finns någon detaljplan är markvärdet lägre, medan kalkylen ser mycket bättre ut när man planlägger för bostäder i centrala lägen, där man redan investerat i vägar och vatten.

– Den totala exploateringsverksamheten i kommunen går med plus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!