Det är den svarthuvade varianten som är måltavlan i den här veckans jakt utanför Norrköping.
Precis som fallet förra hösten har Länsstyrelsen tagit hjälp av specialtränade hundar från Skåne för att söka efter den svarthuvade snigeln som klassas som invasiv, vilket innebär att den kan föröka och sprida sig snabbt.
– Den hör inte hemma i vår svenska natur, klargör Åsa Leuhusen, samordnare för arbetet med invasiva främmande arter på Länsstyrelsen i Östergötland.
De första observationerna kring den svarthuvade snigeln dök upp under 2019, i Västmanland men förmodligen har arten funnits i regionen längre än så.
Snigeln, som förekommer i bland annat flera asiatiska länder,l har spridit sig till flera länder i Europa. Vanligast är den i Tyskland där den har funnits i cirka 20 år, men den förekommer också i Lettland, Litauen och Belarus.
Samtidigt som arten påträffades i större antal i Sverige upptäcktes den också i Estland och Finland.
– Än så länge har vi ganska lite data om arten, men en teori är att den lägger ägg en gång om året, på hösten, och det är därför vi sätter in åtgärder just nu, fortsätter Åsa Leuhusen på Länsstyrelsen Östergötland.
I vårt län har den svarthuvade endast siktats på fem olika platser i Norrköpings kommun och när Länsstyrelsen var på besök i Krokek förra året gjorde man många fynd i privata trädgårdar.
– Vi kommer att åka tillbaka till Krokek och göra en bekämpningsinsats på lördag. Vi hoppas även hinna med att besöka de andra lokalerna där den finns rapporterad. Förra året kunde vi konstatera att där vi hittade den svarthuvade snigeln fanns den i stora mängder, men den verkade inte sprida sig så snabbt till nya områden. Det blir spännande att se vad vi kommer fram till efter den insatsen.
På vilket sätt är den skadlig?
– Som sagt; vi har väldigt lite data på hur den beter sig i Sverige. Vad vi vet är att den äter upp odlingar i Europa. I Krokek har den exempelvis ätit vitkål i mängder. Sedan finns naturligtvis en risk att den äter andra sniglar.
Det är oklart hur arten etablerades i Norrköpings kommun. Kanske via kompostjord. Länsstyrelsen kommer fortsätta sitt sökande efter källan.
Eftersom snigeln inte klarar att övervintra i vårt klimat så är det äggen man vill åt. Eller själva sniglarna just innan de ska leverera kommande kullar.
De specialtränade hundarna kan sniffa upp såväl sniglar som dess ägg.
– Lyckas man få bort sniglar innan de lägger sina ägg så har man minskat beståndet.
Länsstyrelsen vill arbeta snabbt med frågan. När den spanska skogsnigeln dök upp i Sverige så reagerade man alldeles för sent, "mördarsnigeln" kunde breda ut sig och är idag en veritabel plåga för många med trädgård.
– Mitt råd är ändå att fortsätta plocka och aldrig ge upp, menar Åsa.
Om du hittar svarthuvad snigel i naturen eller i din trädgård är det till stor hjälp att du rapporterar det till Artportalen och myndigheterna via invasivaarter.nu. För att kunna säkerställa fyndet är det viktigt att du bifogar bilder av arten.
Enklaste sättet att avliva den svarthuvade snigeln är att klippa den eller att samla sniglar i en gryta och hälla kokande vatten över dem.
Sniglar kräver fuktiga miljöer och lägger ofta ägg i komposter. Släng inte kompostjord eller kompost i naturen. Använd en sluten kompost om möjligt.
Snigeln känns igen på sitt svarta huvud och i övrigt gråaktiga kropp. I form och storlek är den ungefär som en åkersnigel och blir upp till 45 millimeter lång.