Stortorget ovanligt tomt och öde

På det här torget har det ofta varit rörelse och aktiviteter, men inte på det här vykortet.

Stortorget i Norrköping, troligen på 1950-talet.

Stortorget i Norrköping, troligen på 1950-talet.

Foto: Privat

Norrköpings kommun2020-02-03 12:00

Bild från förr

Rakt över torget rullade spårvagnarna över förr i tiden och här har det varit hästtävlingar och mycket torghandel.

Men just på våran bild, ett vykort från Kjell Jonasson samling, är det väldigt tomt och öde. Bara två bussar, bland annat på  väg till Östra Stenby, Gårdeby och Mem syn på torget, som också kantas av unga, ganska nysatta träd.

På baksidan av kortet kan vi läsa en hälsning från "Jenny och Viktor" till Ivar Petterson i Österhaninge, som gratuleras på födelsedagen, med ett vykort från en del av centrala Norrköping.

Fram till 1889 var Stortorget en enda potatisåker, men just det året förvandlades ytan till ett torg, Stortorget som sedan dess fått uppleva en mängd olika saker.

Ett tag sneddade en spårvangslinje rakt överorget. Förr förekom också köruppvisningar med hästekipage e domare stod mitt på torget och bedömde hästekipagen som sprang  runt hela torget.

Från början och många år framåt var det också livlig handel på Stortorget. Inte minst på lördagarna, då säljarna stod runt torget redan klockan sju på morgonen och väntade på polisens visselsignal. Då blev det full fart ut på torget, för att få en bra försäljningsplats.

På torget har det också funnits två bensinmackar förr i tiden och en taxistation. Och här var också samlingsplats inför 1 maj-demonstrationer redan på 1800-talet.

Numera finns det en pizzakiosk, bilparkering, återvinningsstation, en pulkabacke på torget samt en upplevelsepark.

Av husen runt torget är några rivna, men en del finns kvar än idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!