Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort intresse för entrén till Inre hamnen

Invigningen av entrén till Inre hamnen, Kanonparken, en del av Kanontorget, lockade mycket folk på tisdagseftermiddagen.

Invigningen av Kanonparken, en del av Kanontorget, i Inre hamnen lockade många Norrköpingsbor.

Invigningen av Kanonparken, en del av Kanontorget, i Inre hamnen lockade många Norrköpingsbor.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-12-11 14:00

Det är häftigt att man i Norrköping öppnar upp platser som tidigare varit stängda så de blir tillgängliga för alla Norrköpingsbor, sa Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, i sitt invigningstal.

– I takt med att staden växer öppnar vi upp och sprider ljus över de här områdena, nu också över hamnen, sa Lars Stjernkvist och talade om att förena det nya med det gamla, och bevara och synliggöra stans historia.

Gunnar Bredin (M), spontaninbjuden av Stjernkvist att tala, berättade om Kanontorgets historia, om kanonerna från Finspång som skeppades ut härifrån.

Fredrik Wallin, projektledare för Inre hamnen, fanns på plats vid invigningen.

– Vi tycker att det är roligt att man kan ta del av utvecklingen lite successivt, eftersom det kommer att ta lång tid innan alla olika delar är klara. Här försöker vi skapa en lugn och fin entré med mera grönska, sa Fredrik Wallin.

Lite hamnkänsla kan man få när man känner doften av de tjärade plank, eller spaljéer, som rests i parken, där klätterväxter som kaprifol och klematis ska blomma.

Gamla granitstenar från grunden till gasklockan i hamnen har återanvänts till grundmuren på varje avsats vid en trappa som leder ner mot kajen från Hamnbron.

Landskapsarkitekt Elisabet Manfred berättade om nya träd, bland annat körsbärsträd, och att man planterat tusentals lökväxter.

– Det blir kanoners det här, sa Ann-Christin och Per-Arne Olldén som besökte invigningen.

Norrköpingsbon Rolf Andersson, 70, gillar också utvecklingen i Inre hamnen.

– Jättefint. Det skulle ha varit för länge sedan, sa Rolf Andersson.

I samband med invigningen fanns arkeologerna som grävt ut Inre hamnen på plats. Arkeolog Lotta Stenqvist visade fynd som mynt, knappar och keramik.

– Den här tyckte jag var väldigt rolig, det står 1742 i botten på den, året då spinnhuset, kvinnofängelset, anlades, säger Lotta Stenqvist och visar bottnen på ett kärl.

Den hittades i en tunna, en avfallsbinge, precis intill spinnhuset. I en annan avfallstunna har man hittat kranierna efter en katt och två hundar, från 1700-talet.

Johan Hultman, projektledare från Mannersons, berättade om planerna för Andreas kvarn. Här ska det bli en restaurang, kontor och, om man får öppna upp nya fönster, hyresrätter. En intressant detalj är att det nu grå huset en gång byggts i gult tegel. Bakom 1800-talshuset ska man bygga nytt, med lokaler i botten och lägenheter ovanför.

Karta: Hamnbron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!