Stora teatern dagen efter branden

Lars Stjernkvist (S) och Scenkonstbolagets vd Pia Kronqvist var några av dem som fanns på plats förmiddagen efter den dramatiska branden på Östgötateatern.

Arbetet med Östgötateatern fortsatte på torsdagsförmiddagen.

Arbetet med Östgötateatern fortsatte på torsdagsförmiddagen.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköpings kommun2019-08-29 13:00

Mängder av brandmän står vid 8:45 på torsdagsförmiddagen utanför Stora teatern efter de tidiga timmarnas intensiva insats. Andra jobbar i skyliftar för att kontrollera takregionen  – den brand som från början såg väldigt hotfull ut är under kontroll och många av dem som samlats utanför kan dra en lättnadens suck.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) och vd:n för Scenkonstbolaget Pia Kronqvist står utanför avspärrningarna och samtalar om de dramatiska händelserna. Folkbladet får en pratstund med Lars Stjernkvist innan han ska cykla vidare.

– Jag fick ett sms om att det brann vid fem-tiden i morse medan jag sov och vaknade strax därefter, berättar Lars Stjernkvist.

– Först såg det ju riktigt illa ut men nu känner jag en försiktig lättnad. Räddningstjänsten har gjort ett väldigt bra jobb, hade de inte varit så snabba och skickliga hade det här huset kunnat vara borta nu.

Lars Stjernkvist betonar att Stora teatern är en byggnad som ger staden karaktär och betytt mycket för många.

–  Det  är ju så att människor är alltid viktigast och det är skönt att ingen kom till skada men det här huset har varit ett kulturellt kraftcentrum i över hundra år. Jag och många andra Norrköpingsbor har en speciell relation till våra vackra hus och Stora teatern är ett av dessa.

Pia Kronqvist tillträdde som vd för det då nybildade Scenkonstbolaget (där Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester ingår) och fick ett telefonsamtal tidigt i morse om branden.

Hur gick tankarna då?

– Jag är en positiv person av naturen så jag har hållit hoppet uppe. Dessutom så känner jag att med den fantastiska och professionella personalen på räddningstjänsten är vi i goda händer, säger Pia Kronqvist och tillägger att också teaterns personal, polis, försäkringsbolag och andra har betytt mycket i denna situation.

– Vi har sett en väldigt fin uppslutning från samhällets aktörer.

När det gäller hur verksamhet på Stora teatern kommer att påverkas är det enligt Pia Kronqvist fortfarande för tidigt att säga något tvärsäkert innan räddningstjänsten är klar på plats och det har undersökts hur omfattande skadorna är.

– Men vi jobbar på att ha premiär på Faust 2 den 21 september som planerat. Skulle vi behöva skjuta på den kommer vi ändå att hålla teatern levande i Norrköping eftersom vi nu också har X-scenen, bedömer Pia Kronqvist:

– Vi är tacksamma att teatern inte brunnit ner.

Östgötateaterns kommunikatör Jeanette Söderwall, Scenkonstbolagets vd Pia Kronqvist samt kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) samtalade om händelsen utanför avspärrningarna.
Östgötateaterns kommunikatör Jeanette Söderwall, Scenkonstbolagets vd Pia Kronqvist samt kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) samtalade om händelsen utanför avspärrningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!