Stora problem med skolskjutsen

I upp till fyrtio minuter får barnen vänta varje morgon. När skoltaxin väl dyker upp är både barn, föräldrar och chaufförer stressade. Så beskriver Gabriella Jarl situationen som uppstår varje morgon när barnen ska ta sig till skolan.

Den försenade skolskjutsen skapar en stor stress för hela Gabriella Jarls familj.

Den försenade skolskjutsen skapar en stor stress för hela Gabriella Jarls familj.

Foto: Sofia Norin

Norrköpings kommun2019-09-06 07:00

Gabriella Jarls barn är åtta och elva år. De är berättigade till tjänsten skoltaxi, då familjen bor två kilometer från en skolbusshållplats. Sedan början av höstterminen har skoltaxin kommit försent varje dag.  

– Varje morgon är ett stort frågetecken. Man vet inte när skoltaxin kommer, vem som kör eller om de hittar till vårt hus. Det skapar en stor stress för både mina barn, oss föräldrar och taxichaufförerna själva, säger Gabriella Jarl.

Vid flera tillfällen har skoltaxin varit upp emot fyrtio minuter sen.  

– Då är mina barn de sista som blir upphämtade. De barn som blir hämtade först har i vissa fall fått åka taxi i 75 minuter innan de kommer till skolan, som ligger en mil utanför Norrköping. 

Gabriella Jarl har även behövt guida chauffören via telefon då taxibilens GPS-system inte fungerade.

–  Varje dag är det olika chaufförer som kör och som måste lära sig vägen, trots att det är samma sträcka och tider varje dag. Det här stressar såklart chaufförerna som kör snabbt för att kunna passa tiderna. Det känns väldigt oroligt med stressade chaufförer och små barn i bilen. När det handlar om återkommande resor borde det gå att organisera bättre, säger Gabriella Jarl. 

Problemet med den försenade skolskjutsen påverkar hela Gabriella Jarls familj.

– Flera gånger har det slutat med att jag får ringa och avboka skoltaxin och själv skjutsa barnen till skolan, vilket i sin tur leder till att jag blir försenad till jobbet. Min yngsta vill inte längre åka skoltaxi eftersom det skapar en enorm stress att inte veta om taxin över huvud taget dyker upp. När barnen väl kommer till skolan är det med andan i halsen, de har missat en stor del av lektionen och de blir ifrågasatta varför de kommer sent. 

Enligt Gabriella Jarl är det även mycket svårt att få tag i någon ansvarig att prata med.

– Jag får svar om att ärendet ska föras fram och att det kan ta upp till två veckor att få återkoppling. Vid några tillfällen har jag fått förfrågan om att bli uppringd av en chef men det är aldrig någon som ringer upp. Vems fel är det egentligen att det är såhär? 

Nu har Gabriella Jarl anmält Norrköpings kommun till Justitieombudsmannen.

– Jag har tänkt flera gånger att jag ska säga upp tjänsten och själv skjutsa barnen till skolan så vi slipper de här problemen. Samtidigt har jag som skattebetalare rätt till den här tjänsten. Man känner sig väldigt liten som medborgare i sådana här lägen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!