Stjernkvist vill se rejält höjda statsbidrag

Kvartetten i Norrköping kallade till pressträff på torsdagen.

Karin Jonsson (C), Lars Stjernkvist (S) och Eva-Britt Sjöberg (KD) talade ekonomi på torsdagseftermiddagen.

Karin Jonsson (C), Lars Stjernkvist (S) och Eva-Britt Sjöberg (KD) talade ekonomi på torsdagseftermiddagen.

Foto: Widar Andersson

Norrköpings kommun2019-12-19 19:15

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S)  gav  bilden av en ansträngd ekonomisk situation i kommunen. Enligt Stjernkvist är det "glädjeämnen" som orsakar problemen.

– Just nu är vi inne i en period där både andelen yngre och andelen äldre växer i befolkningen. Att vi har många barn och ungdomar och att människor lever allt längre, det är ju toppen. Ur ett kommunalekonomiskt perspektiv så ställer det dock krav på väldigt stora investeringar som måste ske samtidigt under en ganska kort period, sa Lars Stjernkvist.

Kikki Liljeblad (S) är kommunalråd och ordförande i Utbildningsnämnden. Enligt Liljeblad kommer Norrköping bara under åren 2020-2023 investera 955 miljoner kronor för att bygga nya - och i vissa fall renovera - skolor och förskolor.

– Att fortsätta förbättra skolresultaten är en av Kvartettens tre viktigaste prioriteringar. Vi kommer att fortsätta med att jämna ut skillnaderna i studieresultat mellan skolorna, sa Kikki Liljeblad vid pressträffen i rådhuset.

Runt bordet förde kommunalråden en diskussion om vad som enligt dem behöver göras för att Norrköping över tid ska kunna leva upp till sitt finansiella mål om att två procent av kommunens inkomster i form av skatter och bidrag ska kunna sättas av som sparande i ett årligt överskott.

– Vi skriver inte in mer statliga bidrag i våra budgetar än det som faktiskt har beslutats av regering och riksdag. Men vi sticker inte under stol med att vi, likt många andra kommuner räknar med avsevärt höjda statsbidrag under de kommande åren, sa Stjernkvist. 

– Någon skattehöjning i Norrköping är absolut inte aktuell, sa kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) med eftertryck i rösten. 

Kvartetten redovisade positiva siffror för så gott som samtliga nämnders verksamhet under 2019. Exempelvis har Vård- och omsorgsnämnden hämtat in ett stort underskott under året. Även de tekniska nämnderna har lyckats vända en hotande negativ trend vid årets början.

– Man ska inte ropa hej än. Det kan bli ett oherrans snöoväder under helgerna här på slutet och då kan överskottet ryka, sa kommunalrådet Karin Jonsson (C).

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) säger i en kommentar till Folkbladet att hon är mycket positiv till de goda resultaten i nämnderna. 

– Men nu väntar något av ett stålbad där flera hundra miljoner ska sparas i verksamheterna. Som vi ser det borde sparbetingen ha satts igång mycket tidigare. Nu kommer allt på några få år, sa Sophia Jarl. 

Kikki Liljeblad (S) är ordförande i Utbildningsnämnden.
Kikki Liljeblad (S) är ordförande i Utbildningsnämnden.
Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!