Stjernkvist nöjd med lagförändringen

Riksdagen sa i onsdags ja till en förändring av Ebo-lagen. Ett beslut som välkomnas av Lars Stjernkvist (S). "Det här ger oss bättre medel att bekämpa trångboddhet", säger kommunstyrelsens ordförande.

Lars Stjernkvist (S) välkomnar förändringen av Ebo-lagen.

Lars Stjernkvist (S) välkomnar förändringen av Ebo-lagen.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-11-28 17:00

Den så kallade Ebo-lagen ger asylsökande rätten att ordna med eget boende, istället för att bo där Migrationsverket anvisat dem.

Men det har lett till stora utmaningar för vissa kommuner där många asylökande valt att bosätta sig.

Trångboddhet, segregation och svarthandel med lägenheter är några av konsekvenserna.

Norrköping är en av de kommuner som velat få till en förändring av lagen och skickade för några år sedan in en skrivelse till regeringen.

– Vi har drivit den här frågan i bred politisk enighet under lång tid. Det här med Ebo låter ju lite byråkratiskt men vad det handlar om är att vi vill få bättre medel för att kunna bekämpa trångboddhet och svarthandel med lägenheter, säger Lars Stjernkvist. 

De nya reglerna träder i kraft 1 januari och innebär bland annat att asylsökande som väljer att bosätta sig i områden med socioekonomiska utmaningar inte ska ha rätt till dagersättning eller bidrag. 

Förhoppningen är att de istället ska bosätta sig i områden där det finns goda förutsättningar till snabb integration.

Det är inte riktigt den förändring Norrköping föreslog, men Stjernkvist välkomnar ändå beslutet.

– Vi hade velat gå längre. Det är ingen hemlighet. Det här är en kompromiss, men en kompromiss i rätt riktning är alltid bättre än ingenting alls så jag tycker ändå att det här är en mycket anständig lösning. Jag tror att det här, tillsammans med anvisningslagen, kommer att få betydelse. Alla de här åtgärderna handlar om att förbättra integrationen och fördela ansvaret jämnare. 

Norrköping är en av de kommuner som har tagit emot många asylsökande de senaste åren och som har möjlighet att tillämpa de nya reglerna. 

Något de också kommer att göra enligt Stjernkvist.

– Det är ingen tvekan om att vi kommer att göra det. I dag råder det inte samma inflyttning av människor som inte är etablerade i Sverige men det är ändå så att vi fortfarande har bekymmer med trångboddhet. Det här gör att vi lättare kan bekämpa det och sätta ytterligare tryck på de som inte tagit ansvar.

Är det endast vissa områden det handlar om eller hela kommunen?

– Som jag förstått det går det att använda lagen till både och. Vi kan använda den för vissa områden och vi kan använda den för hela kommunen, säger Lars Stjernkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!