Start för stans första arabiska bokmässa

På fredagen startade Norrköpings första arabiska bokmässa på Stadsbiblioteket i Norrköping.

Ghaydaa Hussan besökte bokmässan tillsammans med sonen Sam Suaib, 3

Ghaydaa Hussan besökte bokmässan tillsammans med sonen Sam Suaib, 3

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-08 18:00

Bokmässan, 8-9 november, drog i gång på fredagen med flera förlag och bokhandlare på plats. 

– Ursprunget är att en bokhandlare i Malmö som är specialiserad på att importera arabisk litteratur och har en nätbokhandel noterat att hon fick många beställningar från Norrköping, säger Ola Gustafsson, t f bibliotekschef.

– Hon hade samarbetat med en del skånska bibliotek och haft mässor, så hon ställde helt enkelt en fråga till oss om det skulle vara intressant att ha en bokmässa i Norrköping med arabiskt tema, och vi sa ja.

Mässan är enligt Gustafsson en möjlighet för den här litteraturen att hitta sina mottagare här uppe, men också att uppmärksamma den arabiska litteraturen.

– Bokmässan är en del, sedan har vi föreläsningar, teater och annat med arabiskt tema.

I den tid som råder finns det säkert de som tycker att man ska läsa svenska på biblioteket?

Varför inte ta en paus från nyttan för en gångs skull, och uppleva något nytt? svarar Ola Gustafsson.

– Ofta blir det så instrumentellt när man tänker att man ska komma hit och så ska man läsa svenska. Det blir som en undervisningssituation. Släpp nyttan för en gångs skull, det kan vara lite nöje, upptäck en ny värld. Litteraturen som konstform är ju viktig att plocka fram, säger Gustafsson.

Fatima Malik, bibliotekarie i Norrköping, som är arabisktalande och kan den litteraturen, fick i uppdrag att arrangera mässan.

Hon visar på en hörna med tips på bibliotekets böcker av kända författare, översatta till svenska. Här finns författare som Tayeb Salih, Sudan, som skrivit om att befinna sig mellan två kulturer, Samar Jazbek, Syrien, med romanen "En mörk strimma av ljus" och Nobelpristagaren Naguib Mahfouz.

De flesta böckerna som såldes på mässan, både skönlitteratur och barnböcker, var på arabiska, men det fanns också översättningar till svenska och engelska. 

Ghaydaa Hussan besökte bokmässan tillsammans med sonen Sam Suaib, 3. När Ghaydaa Hussan läser för sina barn läser hon mest på svenska, men sonen kan både engelska, arabiska och svenska.

Är det viktigt att både hålla kvar arabiskan och lära svenska?

– Ja, precis, både och, säger Ghaydaa Hussan.

På fredagen invigdes en konstutställning med karikatyrer av den irakiske konstnären Khalil Khazel, Norrköping. 

Han visar bland annat karikatyrer av Lars Stjernkvist, Alice Bah Kuhnke och Obama. Till vardags arbetar han som lackerare, målar detaljer på flygplan vid Saab i Linköping.

Den irakiske konstnären Khalil Khazel, Norrköping, visar karikatyrer.
Den irakiske konstnären Khalil Khazel, Norrköping, visar karikatyrer.
Karta: Norrköpings stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!