S:t Olofsskolan för länge sedan

Det här gamla vykortet visar S:t Olofsskolan med skolgården före bilparkeringens tid.

S:t Olofsskolan på den tiden, då skolgården var utan bilparkering, utan mer en lekplats för skolbarnen.

S:t Olofsskolan på den tiden, då skolgården var utan bilparkering, utan mer en lekplats för skolbarnen.

Foto: Privat

Norrköpings kommun2019-10-27 14:00

Bild från förr

Dagens vykort från Kjell Jonassons samling, visar S:t Olofsskolan för kanske uppåt 100 år sedan, för det var 1908 som skolan stod färdig.

Den stora skillnaden mot idag, är ju att skolgården, på den tiden var en lek- och rekreationsplats för eleverna och inte, som idag, en stor bilparkering.

Faktum är att för bara några år sedan, satte Norrköpings kommun av 4,5 miljoner kronor, som var öronmärkta för att återställa skolgården till en parkliknande plats igen, utan bilparkering.

Men de planerna rann på något sätt ut i sanden och bilarna fortsätter "invadera" skolgården...

Det gamla vykortet med skolans bild på framsidan, skickades från Norrköping till Motala. Om vi tjuvläser lite på baksidan, så handlar det om att "Lotta skickar innerliga gratulationer till Augusta" och hennes adress var "Borens trikåfabrik i Motala".

Angående S:t Olofsskolan ritades den ju av Norrköpingssonen Carl Bergsten som även ritat Lithografen, där Sjöfartsverket finns idag samt Bankpalatset vid Tyska torget och har därmed onekligen satt sin prägel på Norrköping från förr i tiden.

Skolan byggdes för att fungera som vanlig folkskola, men under årens lopp har verksamheterna skiftat. Ett tag hade Kungsgårdsskolan verksamhet i lokalerna och även Hälsouniversitet har funnits där.

Idag är det Komvux som huserar i S:t Olofsskolan och undervisar i  SFI, Svenska för invandrare.

Tilläggas kan att skolan fått sitt namn efter Olof den helige, 995 - 1030, som utsågs till Norrköpings skyddspatron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!