Sparförslag: färre feriearbetare

Halvera antalet platser för feriearbetare. Det är ett av förslagen när arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden behöver spara.

Det är just nu tuffa sparkrav i kommunen. Ett av tjänstemannaförslagen i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden är att halvera antalet platser för feriearbetare.

Det är just nu tuffa sparkrav i kommunen. Ett av tjänstemannaförslagen i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden är att halvera antalet platser för feriearbetare.

Foto: Christine Olsson/TT

Norrköpings kommun2019-10-16 19:00

Varje sommar får ungdomar i Norrköping chansen att känna på arbetslivet.

De som går i ettan och tvåan på gymnasiet kan söka feriearbete på kommunen som varje år tar in ungefär 400 sommarjobbare.

Men när kommunen nu tvingas spara kan det bli betydligt färre som får sommarjobb.

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret har tagit fram ett antal tjänstemannaförslag för att skära ned på utgifterna. 

Ett av dem är att minska budgeten för feriearbeten till hälften och minska antalet platser från 400 till 200.

Med det hoppas man spara in 3,5 miljoner kronor.

Förslaget ska diskuteras under ett nämndmöte på torsdagen, men beslut kommer inte fattas förrän senare i höst.

– Någonstans behöver vi reducera våra utgifter och det är alltid tråkigt för de som drabbas. All verksamhet är viktigt men man måste prioritera. Ska man satsa på vuxna som är arbetslösa och behöver komma in i arbetsmarknadsinsatser för att komma närmare arbetslivet eller ungdomar som förvisso behöver sommarjobb men inte så akut? Förslaget är att prioritera de vuxna som i dagsläget är arbetslösa och behöver stöd, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Andra förslag är att minska antalet platser på Second Chance School, från 30 till 25, och att minska personal inom SFI.

– När det gäller SFI så är det en anpassning till att det är färre elever. Det är en verksamhetsanpassning som leder till minskade kostnader, säger Eva-Britt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!