Norrköpings kommun har inlett rekryteringen av ungefär tusen sommarjobbare Inom vård och omsorg.
Den tillfälliga personalen behövs från juni till augusti.
Frågan är bara hur pandemiläget ser ut just då? Kan ungdomarna släppas in på stadens äldreboenden?
– Jag vill inte måla fan på väggen. Förhoppningen är förstås att man vid det laget kommit långt in i vaccineringen, säger Anders Granqvist, verksamhetschef för vård- och omsorgskontoret i Norrköping.
När pandemin bröt ut i landet för nästan exakt ett år sedan drabbades de äldsta och sköra hårdast. Smittan tog sig in på äldreboenden och har skördat massor av människoliv. Kritiken mot kommunala och privata omsorgsbolag har varit omfattande. Även regering och Folkhälsomyndigheten har medgett att hanteringen varit ett stort misslyckande.
Först under de senaste månaderna har pensionärer på äldreboende och personer med hemtjänst börjat vaccineras mot den fruktade sjukdomen. Även viss vårdpersonal har fått sprutorna mot covid-19.
Men personalen har fått slita hårt och många ser redan fram mot sommarledighet.
Då ska andra, tillfälliga, medarbetare ta hand om de äldre.
Folkhälsomyndigheten har visserligen som mål att alla vuxna svenskar ska ha erbjudits vaccineringen vid midsommar, men med tanke på de problem hanteringen av vaccinet redan haft finns det anledning att tvivla.
Pfizer, Astra Zeneca och Moderna – vaccin från samtliga tre bolag finns ute på marknaden i dag – har av olika anledningar inte lyckats hålla sina leveranslöften. Ständiga förseningar har skapat frustration i många länder.
Hur tänker ni kring sommarvikarierna inom äldreomsorgen om många av dem inte har vaccinerats i juni?
– Ja, då har vi ett knepigare läge. Arbetsrättsligt kan vi inte kräva att alla ska vara vaccinerade, men vi följer naturligtvis FHM:s rekommendationer kring pandemin och hur den utvecklas, säger Anders Granqvist.
Andra kommuner i landet resonerar likadant, enligt en rundringning av TT: Målet är detsamma som tidigare, men läget är högst osäkert med tanke på pandemin.
I Linköping fruktar man att begränsningar i äldreomsorgen ska sätta käppar i jobbhjulen.
Riskanalyser måste ta hänsyn till smittoläget och det kan bli omplaceringar av personalen.
–Men ambitionen är samma volymer som i fjol med målet att nå 500 platser, säger Nina Arwskog som samordnar Linköpings kommuns feriejobb till TT.