Det var kolsvart ute den 17 januari då kvinnan satte sig i sin tjänstebil för att köra de dryga tre kilometerna till nästa brukare. Klockan närmade sig 18 på kvällen och hon hade nyligen gått på sitt arbetspass. Att de bestämt att medarbetarna inte skulle ta vägen över den obevakade järnvägsöverfarten mellan Björnsnäs och Sikudden på grund av säkerhetsrisken, hade hon glömt.
Kvinnan har berättat att hon vid övergången stannade till och tittade. Hon såg ett litet ljus långt borta, men tänkte att det var en ficklampa och började långsamt köra över. När hon såg de röda lamporna som rörde sig i en väldig hastighet mot henne insåg hon att det var ett tåg. Hon reagerade snabbt och svängde. Det var nära nog försent. Tåget dundrande in i framvagnen och kraften slungade bilen ner i diket. Som av ett under klarade hon sig oskadd, sånär som på ett litet märke från bilbältet på halsen.
Enhetschef Senad Mutic hade precis kommit hem då kvinnan ringde och berättade om olyckan.
– Jag kunde inte riktigt förstå när eller hur det hänt, men jag åkte dit så fort som möjligt, berättar han.
På platsen möttes han av fullt av blåljus från polis, ambulans och brandkår. Lättad kunde han konstatera att kvinnan var oskadd.
– Hon hade änglavakt, verkligen. Och väldigt snabba reflexer.
Att personalen inte ska ta vägen över överfarten har diskuterats flera gånger och även skrivits in i deras handlingsplan. Efter det inträffade har de återigen understrukit att vägen inte ska användas och förtydligat skrivelsen. Hundra meter bort finns en annan väg genom en tunnel som personalen ska ta. Men Senad Mutic vill gå längre än så – han tycker överfarten ska stängas helt.
– Det är en kurva och skymd sikt – man ser inte tågen. Framförallt inte när det är mörkt. Det är inga bommar, ljus, ljud eller signaler. Och det har varit olyckor där tidigare. Det borde åtminstone finnas någon skyddsåtgärd, säger han.
Och en stängning av överfarten var faktiskt på gång, berättar Fredrik Brokvist på Trafikverket.
– Vi har kommit överens med markägaren om att avveckla överfarten, säger han.
Processen har dock avbrutits då det upptäcktes att överfarten kan behövas under bygget av Ostlänken. Behovet och hur skyddet kan förstärkas om övergången måste vara kvar utreds just nu av Trafikverket. Utredningen beräknas vara klar i april.
Kvinnan chockades av händelsen, men kunde efter några dagar återgå till arbetet.