Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolan ska värnas –men nämnden måste spara

Utbildningsnämnden måste spara 60 miljoner kronor. 15 miljoner tas från extraordinärt stöd till elever.

Utbildningsnämnden har inte fått kompensation för ökade kostnader för kost och lokaler, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Utbildningsnämnden har inte fått kompensation för ökade kostnader för kost och lokaler, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-12-13 16:00

Alla nämnder utom utbildningsnämnden har treprocentiga sparkrav på sig inför 2020, då den styrande Kvartetten prioriterar skolan.

Men det betyder inte att skolan är undantagen från besparingar.

– Vi fick inte den treprocentiga besparingen som många andra har, däremot fick vi inte kompensation för ökade kostnader för kost och lokaler, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Det handlar om 60 miljoner kronor som måste hämtas hem någonstans i verksamheten, säger Kikki Liljeblad.

Hon säger också att man ska utreda varför kostnaderna för kost och lokaler ökat.

På utbildningsnämndens senaste sammanträde tog nämnden beslut om en rad sparåtgärder.

En av dem är en minskning av extraordinärt stöd till barn och elever med 15 miljoner kronor.

– Det är en budgetpost som behöver sänkas. Alla barn som är i behov av stöd ska få det, det är väldigt tydligt, men däremot är det så att den budgetposten har legat väldigt högt i Norrköping, högre än andra jämförbara kommuner.

– Man har också gjort en inventering och tittat på att det är kanske skolor som har fått det här extraordinära stödet, som kanske ska få en annan sorts stöd, än just från den potten.

Det extraordinära stödet är till för de som har det allra svårast. Det kan vara en resurs som är med eleven hela tiden. Enligt Liljeblad har man nog även delat ut pengar till andra barn som kanske skulle behövt andra insatser, från en annan pott, där det kanske handlar om ljud och ljus, npf-anpassningar i klassrummet.

Utbildningsnämnden har också tagit beslut om att ha ett lokalt och områdesbaserat särskilt stöd för barn, att hjälpas åt i de olika områdena.

Dessutom ska man utreda om den variant av resursskola som finns i Linköping och andra kommuner skulle kunna etableras i Norrköping, med en icke skolliknande miljö. I Linköping har man plats för 47 elever.

Forskning och utveckling får sju miljoner mindre, vilket innebär att en del utvecklingsprojekt får vänta, när prio är att klara kärnuppdraget, verksamheten.

En miljon kronor ska bort inom öppna förskolan. Socialt utsatta områden ska inte beröras av det. 

En miljon ska också sparas på Rambodals fritidsgård. Tonårsverksamheten, med den lägsta besöksfrekvensen av fritidsgårdarna, försvinner. Verksamheten för 10-12-åringar blir kvar, liksom LSS.

Arbete pågår för en fritidsgård, en ny lokal, inne i stan.

Utbildningsnämnden har totalt en budget på 3,6 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!