Realgymnasiet har sedan tidigare utbildningar med inriktning på häst och djurpark i Norrköping
Från och med hösten 2020 kommer det att finnas ytterligare ett alternativ för elever som vill arbeta med djur.
Då kommer nämligen Realgymnasiets hundutbildning till Norrköping.
– Utbildningen finns på andra orter och är väldigt populär och det har varit stor efterfrågan på den här. Därför ser vi nu fram emot att starta upp den här, säger Josefin Eriksson.
Utbildningen är en treårig gymnasieutbildning som även är högskoleförberedande.
Ett stort fokus läggs på hundars beteende, hundraser, skötsel, friskvård och sjukdomar, men eleverna får även lära sig kundbemötande och att handleda människor i hur de bäst tar hand om och tränar sin hund.
I utbildningen ingår också diplomeringar via Svenska Kennelklubben och efter studenten kan eleverna till exempel jobba som hundtränare, hunddagisföreståndare, djurvårdare i klinik eller djurbutikspersonal.
– Eleverna får en utbildning där det efter examen finns stora chanser att få jobb. I dag är hund inte bara en hobby utan en bransch som växer i snabb takt. Folk vill ha mycket service. Det kan vara allt från att ha hjälp med att klippa hunden till att träna den. Det är en större bransch än man tror.
En viktig del i utbildningen är att eleverna får komma ut i verkligheten och känna på arbetslivet.
Två dagar i veckan är de ute och arbetar praktiskt.
Skolan samarbetar med utbildningsföretaget Glädjeklick och Svenska Terapihundskolan.
– Våra utbildningar bygger på de här partnersamarbetena och att eleverna får chansen att komma ut och känna på hur det är i branschen. På ridutbildningen har vi till exempel samarbete med våra ridskolor som vi jobbar väldigt tight med och i djurparksutbildningen jobbar vi med Kolmården. Den här utbildningen kommer bygga på exakt samma sätt. Eleverna får vara en längre tid på samma ställe så att de får följa hela verksamheten och alla förekommande uppgifter, säger Josefin.
Under årskurs 2 och 3 finns det även möjlighet att ansöka om internationell APL, arbetsplatsförlagt lärande, på Irland och i Sydafrika och i årskurs 3 får eleverna möjlighet till lärlingspraktik.