I Sverige är principen om "en armlängds avstånd" mellan politiken och konsten vedertagen. Principen innebär att politiker ska besluta om anslagen till kulturen, men inte över det konstnärliga innehållet. Samtliga riksdagspartier utom SD står bakom principen, enligt en valenkät från Konstnärernas riksorganisation. Men på lokal nivå finns exempel där politiker på olika sätt velat påverka konstnärligt innehåll.
Vi frågade politikerna i Norrköpings kommunstyrelse om de tycker att politiker ska ha synpunkter på utställningar. Så här svarade de:
Kikki Liljeblad (S)
– Politiker kan så klart ha åsikter om allt möjligt men att försöka styra och påverka en utställning i en viss riktning – nej det tycker jag inte att vi ska.
Sophia Jarl (M)
– Jag kan ha synpunkter, men de hör hemma i den samhällsdebatt som en utställning kan skapa. När det gäller att ta bort innehåll från en utställning för att någon anser det vara förtal eller annat brottsligt så måste det prövas juridiskt.
Darko Mamkovic (SD)
– Ja, om de innehåller grova faktafelaktigheter, förtalar folk eller utsätter oskyldiga människor för fara eller liknande. Även om utställningar används för aktivism och politisk lobbyism på tjänstemannanivå.
Reidar Svedahl (L)
– Politiker ska inte bestämma vad som syns på utställningar. Däremot har de rätt att ha synpunkter även på utställningar när de tillfrågas om en kommentar.
Mia Sköld (Mp)
– Synpunkter kan man ha, men politiker ska absolut inte lägga sig i hur utställningar på ett museum utformas. Kultur, konst och journalistik ska granska makten, därför är principen om armlängds avstånd mycket viktig.
Nicklas Lundström (V)
– Verkligen inte. Högt uppsatta politiker ska absolut inte försöka påverka och begränsa den fria kulturen. Särskilt inte för att försöka vinkla om och gynna det egna partiet. Det är en verkligt farlig utveckling för demokratin.
Karin Jonsson (C)
– Nej det ska vi inte ha, det finns regler kring detta just för att kulturen ska vara fri och inte politiseras. Däremot kan politiker som alla andra självklart ha synpunkter på en utställning när den är klar.
Eva-Britt Sjöberg (KD)
– Politiken ska inte avgöra innehållet i en utställning, där har vi grundlagstiftning som reglerar yttrandefriheten. En personlig eller politisk synpunkt på en utställning kan politiker såklart ha.