SD utesluts från gängvåldssamtal

Majoritet av de politiska partierna i Norrköping tycker att det är fel att inte bjuda in SD till partiöverläggningar om gängkriminaliteten.

Reidar Svedahl (L), Eva-Britt Sjöberg (KD), Karin Jonsson (C) samt Lars Stjernkvist (S).

Reidar Svedahl (L), Eva-Britt Sjöberg (KD), Karin Jonsson (C) samt Lars Stjernkvist (S).

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-09-03 06:45

Efter de senaste veckornas skjutningar där bland annat två kvinnor dödats tog SVT:s Agenda på söndagen upp frågan om gängkriminaliteten till debatt mellan polisminister Mikael Damberg (S) och partiledaren Ulf Kristersson (M). Då framkom att regeringen Löfven nu bjuder in samtliga riksdagspartier utom SD (som i senaste riksdagsvalet fick 17,3 procent) till överläggningar om hur man ska komma tillrätta med gängkriminalitet och dödsskjutningar.

Det här har väckt kraftiga reaktioner för och emot – Ulf Kristersson har också i ett senare uttalande sagt att han tycker att även SD borde finnas med i denna överläggning. 

När det gäller SD i Norrköping tycker man föga förvånande att det hela är ett märkligt förfarande.

– Jag tycker att det är oansvarigt och att man visar förakt för medborgarna, säger Darko Mamkovic, gruppledare för SD i Norrköping till Folkbladet.

– Det här handlar om ett demokratiskt invalt parti som inte bjuds in och jag tycker det visar på total politisk inkompetens hos regeringen.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) å sin sida menar att det är en svår fråga.

– Jag har i grunden rätt stor förståelse för regeringens dilemma. Det handlar om att man vill att samtalen ska leda till resultat och därför bjuder man in de som har en likartad syn på orsaker och vad man kan göra tillsammans. Frågan är svår och vi har ställts in för samma dilemma lokalt. I en del sammanhang har vi bjudit in samtliga partier, framför allt när det gäller demokratiska frågor där alla ska ha samma rättigheter, men när det gäller att förhandla fram lösningar vänder man sig till de partier där man tror att det är möjligt att hitta lösningar.

Folkbladet har också pejlat läget bland Norrköpings övriga partier i kommunfullmäktige. Frågan som skickats på mejl lyder: Gör Löfven rätt i att undanta SD? Dessutom har vi bett om en motivering.

Sophia Jarl (M), Oppositionsråd:

– Nej. Statsministern och socialdemokraterna har ju tappat många väljare till SD, det blir inte lättare att vinna tillbaka dem när statsministern diskvalificerar deras företrädare. Det är en farlig väg statsministern fortsätter att gå –  över tid kan det ju handla om att socialdemokrater utesluts om vi ska använda detta beteende som nån slags referens. 

Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd:

–  Nej. Jag anser att det är fel att SD inte bjuds in. Att delta i en överläggning kräver att man tar ansvar och det tycker jag vi ska utkräva av alla partier som representeras i riksdagen. Det handlar också om att visa respekt för väljarna. Att stänga ute ett enda parti stärker lätt en offerroll som varken gynnar demokratin eller sakfrågan. 

Karin Jonsson (C), kommunalråd:

– Nej. Jag tycker att alla partier ska inbjudas. Det är en stor och viktig  fråga där alla borde finnas med. Annars gör man bara SD till "offer" och de riskerar att öka ännu mera. Sedan är det ju inte säkert att man kan bli överens med SD men man borde kolla läget innan man utesluter dem.

Reidar Svedahl (L), kommunalråd: 

– Jag tycker det var ett felaktigt beslut. De väljare som har röstat på SD är lika viktiga och riktiga som de som har röstat på Liberalerna och andra partier.

Nicklas Lundström (V), oppositionsråd: 

– Ja, även om frågan är ointressant. Självklart avgör man själv vilka man vill diskutera olika politiska frågor med – och vilka man tror det är möjligt att hitta gemensamma lösningar med. 

Mia Sköld (MP), oppositionsråd:

– Jag tycker inte att Löfven gör rätt. Bjuder man in partier till överläggningar så behöver man bjuda in alla partier. 

Darko Mamcovic, gruppledare för SD i Norrköping.
Darko Mamcovic, gruppledare för SD i Norrköping.
Händelsen

Efter den senaste tidens skjutningar begärde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i sitt sommartal att han vill se ett samtal över partigränserna om hur man ska komma tillrätta med gängvåldet. I söndagens Agenda Öppnade också polisminister Mikael Damberg för detta och berättade att S vill bjuda in samtliga riksdagspartier för överläggningar –  utom SD. Skälen angavs vara att SD har en annan värdegrund samt att SD:s förklaringsmodell är för grund enligt S.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!