Sätter fokus på kompetensfrågan

Efterfrågan på kompetens och arbetskraft är akut i flera branscher. Något som Östsvenska Handelskammaren och kommunen nu vill sätta fokus på. Under hösten arrangerar de fyra möten där frågan tas upp.

Lejla Gros, sakkunnig gällande gymnasiefrågor i kommunen, var en av de som talade när Handelskammaren hade ett möte om framtidens vägar till kompetens.

Lejla Gros, sakkunnig gällande gymnasiefrågor i kommunen, var en av de som talade när Handelskammaren hade ett möte om framtidens vägar till kompetens.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-09-03 16:00

Frågan om kompetensförsörjning är brinnande het i regionen.

Många företag behöver anställa för att fortsätta växa men i flera branscher är läget problematiskt.

Det saknas arbetskraft med rätt kompetens.

Här finns ett stort arbete att göra.

För att belysa ämnet och söka lösningar på problemen arrangerar Östsvenska Handelskammaren och Norrköpings kommun den här hösten fyra möten där kompetensfrågan står i fokus.

Under tisdagsmorgonen hölls det första mötet och det var gott om folk på plats, däribland företagare, utbildare och folk som arbetar med arbetsmarknadsfrågor.

– När jag besöker våra medlemsföretag så kommer alltid kompetensfrågan på tal. För att kunna växa så är det medarbetare som krävs och om vi på Handelskammaren kan vara den här bryggan mellan arbetslivet, näringslivet och alla skolor och integrationsenheter så kan vi göra skillnad. Vi måste samverka kring det här på ett enkelt sätt. Jag tror att man krånglar till det alldeles för mycket i dag. Vi måste också få ungdomar att förstå var framtidens jobb är, säger Lotti Bjuvander på Handelskammaren.

Lejla Gros, sakkunnig gällande gymnasiefrågor i kommunen, berättade att efterfrågan på gymnasialt yrkesutbildade fortsatt är stor.

Samtidigt minskar söktrycket till just den typen av utbildningar.

– Det här är en stor utmaning. Efterfrågan på kompetens inom barn- och fritid, bygg- och anläggning, el- och energi, fordon, industriteknik, naturbruk, restaurang, vvs, vård och omsorg är mycket stor redan i dag och vi vet att efterfrågan kommer öka i framtiden, säger hon och fortsätter:

– För att attrahera ungdomar till dessa program och för att vi ska ha en utbildning som motsvarar arbetslivets behov är det avgörande med företagens engagemang. Det går inte att bedriva yrkesutbildning utan företagens engagemang.

Större samverkan och bättre matchning av kompetens och efterfrågan är sådant som skulle kunna göra situationen bättre.

Just det här att samverka är a och o menar Fia Blixt på Arbetsförmedlingen.

– Det är jätteviktigt att vi går samman för att vi ska kunna lösa kompetensbehovet i Sverige, säger hon.

Med det här initiativet vill Östsvenska Handelskammaren och Norrköpings kommun tillsammans skapa en mötesplats för dialog och utveckling. 

De nästkommande mötena kommer kretsa kring besöksnäringen och logistik och transport.

Pontus Karlbom, enhetschef på Vägledningscentrum, berättade om deras arbete. "Vår största uppgift är att få personer att våga satsa och investera i sig själva", säger han.
Pontus Karlbom, enhetschef på Vägledningscentrum, berättade om deras arbete. "Vår största uppgift är att få personer att våga satsa och investera i sig själva", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!